Aşağıdakilerden hangisi Babanzade Ahmet Naim’in eserlerinden değildir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) İlm-i Mantık
Aşağıdakilerden hangisi hareket felsefesinin etkisinde kalmış, bu felsefenin kavramlarını ve metodunu kullanarak meselelere kendi kültürümüz açısından yaklaşmıştır?
Doğru Cevap: A) Nurettin Topçu
Aşağıdakilerden hangisi bilinemezcilik akımından gelen filozoflardan değildir?
Doğru Cevap: E) İbn Bâcce
I. Osmanlı bilginleri arasında şerh ve haşiye yaygın bir şekilde kullanılmıştır. II. Osmanlının yükseliş ve duraklama dönemlerinde nihilistik ve materyalist yaklaşımlar çoğunluktadır. III. Osmanlı düşünce tarzında mantık en fazla önem arz eden disiplinlerden birisidir. IV. Osmanlı düşünürleri için ‘estetik’ en önemli kaygılardan biridir. Osmanlı düşüncesinin tarihsel dönüşümü ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: D) I, III ve IV
Her ne kadar kurgusal bir roman olsa da, yine de insan bilincinin kuramsal gelişimi noktasında farklı bir yaklaşımı ön plana çıkaran, ıssız bir adada büyüyen Hayy’ın hikayesinin anlatıldığı “Hayy Bin Yakzan” eserinin yazarı kimdir?
Doğru Cevap: D) İbn Tufeyl
Felsefeye karşı en sert eleştirilerinin kaynağı olarak görülen Tehâfütü’l- Felâsife isimli eseri kaleme alan, böylece de Tehâfüt geleneği başlatan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Gazzâli
Aşağıdakilerden hangisi Tehafüt geleneğinin İslam Dünyasına olumsuz etkilerinden birisidir?
Doğru Cevap: D) Felsefenin zaman zaman eğitim kurumlarından dışlanması
Hemedan yakınındaki Esedabad'da doğmuştur. 10 yıllık eğitim-öğretim neticesinde, İslâmî ilimleri özümsemiş, bu esnada felsefe ve modern bilimlere ise özel ilgi duymuştur. Anadili Türkçe’nin yanında Çağdaş İslâm Düşüncesi Kişiler ve Görüşler Arapça, Farsça, Fransızca, İngilizce ve Rusça öğrenmiştir. 18 yaşında Hindistan’a gitmiş. Buradan birçok Müslüman memleketlere uğradıktan sonra Mekke’ye yönelerek Hacc ibadetini yerine getirmiştir. Yukarıda hakkında bilgiler verilen ve bir dönem Osmanlı'da Meclis-i Kebir-i Maarif azalığına getirilmiş olan kişi kimdir?
Doğru Cevap: B) Cemâleddîn Afgânî
İslam düşünürleri tarafından, varlığın zihnimizde bir kavram ve imge aracılığı ile farklı bir gerçeklik olarak yer alması durumuna ne isim verilmiştir?
Doğru Cevap: D) Ontolojik
“İnsanın gücü ölçüsünde varlığın hakikatini bilmesi” aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?
Doğru Cevap: A) Felsefe
Allah’ın düzenine uyum sağlayarak beşeri alanı düzenleyebilme faaliyetine ne denir?
Doğru Cevap: A) Hikmet
Aşağıdakilerden hangisi Farabi’nin Latinceye çevrilen eserlerindendir?
Doğru Cevap: A) Kitâbu İhsâi’l-Ulûm
Aşağıdaki eserlerden hangisi Elmalılı Hamdi Yazır’a ait değildir?
Doğru Cevap: C) Safahat
Aşağıdakilerden hangisi Batı felsefesine etki eden Müslüman filozoflardan değildir?
Doğru Cevap: C) Hallac-ı Mansur
Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: C) Akıl Kur’an sık sık insanları düşünmeye, akletmeye, olup bitenleri fark etmeye, zihni ve gönlü gerçeklere açmaya çağırmamaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi felsefeyle ilgilenenlerin geleneğe aykırı düşünce ve zihniyetleriyle İslâm toplumunun dışına çıkmış olduklarını ima eden ve bir sosyolojik anlam da taşıyan kelimedir?
Doğru Cevap: D) Küfür
Aşağıdakilerden hangisi Kindî'nin felsefe alanında yazdığı ve dört bölümlük kitabın sadece birinci bölümü mevcut olan en hacimli eseridir?
Doğru Cevap: C) Kitâb Fi’l-felsefeti’l-ûlâ
Allah'ın varlığı ve varlığının ispatı konularında Fârâbî'den çok etkilenen skolastik dönem düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) St. Thomas
Aşağıdakilerden hangisi düşünme eylemlerinin özelliklerinden birisidir?
Doğru Cevap: C) Mutlak neden
Aşağıdaki eserlerden hangisi Kınalızade’nin Ahlak ile ilgili felsefi eseridir?
Doğru Cevap: A) Ahlak-ı Alâ’î,