logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Günümüz Fıkıh Problemleri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi senet kırdırmanın caiz olmadığını savunanların görüşlerinden biri değildir?

Soru 2:

Para borcunu ve alacağını temsil eden tahviller,kâr ve zarar ortaklığı belgeleri, finansman bonoları ve gelir ortaklığı senetleri aşağıdakilerden hangisine örnek olarak verilebilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi, gayrimüslimlerle olan iş ilişkileri kapsamında yanlış bilgi içermektedir?

Soru 4:

“Devlet bu tür senet çıkarırken bu sayede vatandaşından para ödünç almıyor. Belli ve İslam’a göre geliri meşru olan bazı gelir kaynaklarındaki hâsılat payını, geçici olarak özel şahıslara bedeli ile peşin olarak veriyor/satıyor. Bu gelir kaynaklarındaki devlet payını senet alanlara belli zaman dilimlerinde, hisseleri nispetinde paylaştırıyor. Devletin vatandaşına devrettiği geliri sınırlamasında bir problem yoktur. Ancak senet sahibine “devrettiğim gelir şu kârdan aşağı olursa farkını ben karşılayacağım” dediğinde problem oluşmaktadır.” görüşü kime aittir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi “hava parası”nın eş anlamlısıdır?

Soru 6:

I) Sosyal sigortalar II) Sabit pirimli sigortalar III) Zorunlu trafik sigortaları IV) Karşılıklı sigortalar V) Değişken primli sigortalar Yukarıdakilerden hangisi İslam dünyasında hükmü tartışılan sigorta çeşitlerindendir?

Soru 7:

Terim olarak iyileşmesi imkansız bir hastalıktan dolayı dayanılmaz acılar çeken bir kimsenin yaşamına, kendi veya kanunî temsilcilerinin isteği üzerine, acı vermeyen bir yöntemle son vermesine ne denir?

Soru 8:

Gelire endeksli senet nedir?

Soru 9:

aşağıdakilerden hangisi zarûrîyat adı verilen beş tümel değerden biri değildir ?

Soru 10:

Alınacak belirli bir fazlalık karşılığında borç/kredi verme yoluyla oluşan faiz türü, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Kurû’ kelimesi Hanefîlere göre ne ifade eder?

Soru 12:

I. Kölelik II. Yaşlılık III. Miras bırakanı öldürme IV. Hastalık V. Din ayrılığı Yukarıdakilerden hangileri, İslam hukuku açısından ittifak edilen miras engelleri arasında yer almaktadır?

Soru 13:

"Belli bir kamu altyapı tesisinin belli bir süre içindeki gelirinin belli bir oranındaki bölümüne karşılık gösterilen, kamu ortaklığı idaresi tarafından çıkarılan menkul kıymettir. Buna intifa senedi de denmektedir". Bu tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 14:

I. Din ayrılığı II. Kölelik III. Boşanma IV. Küslük V. Miras bırakanı öldürme İslam hukuku açısından ittifak edilen miras engelleri yukarıdakilerden hangileridir?

Soru 15:

Aşağıdaki sigorta çeşitlerinden hangisinin meşrûiyeti hakkında farklı görüşler ve tartışmalar mevcuttur?

Soru 16:

I.  Ebru, tezhip, çinicilik, halı dokumacılığı gibi soyut resimler ittifakla mubahtır. II. Malikî, Şafiî ve Hanefîlere göre canlı resimlerini yapmak yasaktır. Bunda resim ile heykel arasında fark yoktur. III. Canlı tasvirlerinin çocukların oyuncağı olmasında bir sakınca yoktur. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 17:

Doğada yeni bulunan bir yiyeceğin yendiğinde aklın normal işleyişini olumsuz etkilediği görülmüştür. Bu durumda bu yiyeceğin hükmü nedir?

Soru 18:

Menkul kıymetlerin faizle olan ilişkisine bakıldığında aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri faiz sayılmaktadır? I) Kâr zarar ortaklığı belgesi II) Tahvil III) Hazine Bonosu IV) Hisse Senedi

Soru 19:

Kişinin kendi iradesiyle müslümanlıktan vazgeçtiğini söz veya yaşantı şeklinde ortaya koymasına ne denir?

Soru 20:

Belirli bir mâlî güce sahip olan müslümanın mallarının belirli bir miktarını yılda bir defa olmak üzere belirli kimselere vermesine ne ad verilir?