logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Günümüz Fıkıh Problemleri

Soru 1:

Temel hak ve özgürlüklerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 2:

"Bu kelime esas olarak iki taraf arasında birinin emir ve hâkimiyeti, diğerinin teslimiyet ve boyun eğmesine dayalı karşılıklı ilişkiyi ifade eder." Yukarıda bahsi geçen kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

“Yahudilerin dinleri kendilerine, Müslümanların dinleri de kendilerinedir” hükmünü içeren Medine Sözleşmesi maddesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi İslam devleti ile vatandaşlık sözleşmesi yapan gayrimüslimlerden ehl-i kitabı ifade eder?

Soru 5:

Eğlence karşılığı olarak Arapça’da kullanılan en yaygın terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Kur’ân’da canlı varlıkların tasvirleriyle ilgili ayeti kerîmeler vardır. “Ey inananlar, şarap, kumar, dikili taşlar ve fal okları şeytan işi pisliklerdir. Bunlardan sakının ki kurtuluşa eresiniz.” Yukarıdaki ayet aşağıdaki surelerden hangisindedir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi, vade farkının caiz olmadığını öne sürenlerin delilleri arasında yer almaz ?

Soru 8:

I.   Hz. Peygamber dönemi düğün eğlencelerinde halkın üzerine şeker ve hurma serpilirdi. II.  Hz. Peygamber dönemi düğün eğlencelerinde şarkılarla eğlenilirdi. III. Peygamberimizin zamanında bayramlar, bayram namazında  özel günlerinde oldukları için namaz kılamayan hanımlar hariç yaşlı, genç, çocuk, bayan, erkek bütün Müslümanların namazgâhta toplanmalarıyla başlardı. Hz. Peygamber dönemindeki eğlence faaliyetleriyle ilgili olarak yukarıda söylenenlerden hangileri doğrudur?

Soru 9:

Ergenlik çağına gelmiş bir kız, rızası olmadıkça evlendirilemez. Allah Resûlü’nün (s.a.), “Rızası olmadan bekar kız evlendirilemez” (Buhârî, “Nikâh”, 40-41; Müslim, “Nikâh”, 64) şeklindeki beyanı bu hükmün dayanağını oluşturur. Kızın din ve dünya hayatı bakımından dengi olan birisiyle evlilik kararına, hukuken geçerli bir sebebe dayanmasa da, velisi itirazda bulunabilir. Meşru nikâh akdi içinde evlilik hayatı yaşamış olan dul bir kadın, eşini seçme konusunda tek başına yetkili değildir. Yukarıda eş seçimi ve velinin rolü ile ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 10:

"İntifa senedi" aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamber’in “Ödüllü Müsâbakalar” olarak naklettiği müsabakalardandır?

Soru 12:

Katılım bankacılığı kurumlarına katılım hesabı yoluyla para yatıranlar, belirlenen süre sonunda kâra veya zarara ortak olduklarını bilmekte, katılım bankası da bu sermayeyi borç olarak değil ortaklık sermayesi olarak kabul etmektedir. Dolayısıyla kurum ile hesap sahibi arasındaki ilişki ortaklık ilişkisidir. Bu tür ortaklıklara Fıkıhta ne denir?

Soru 13:

"Senedi kırdıranın maksadı onu satmak değil borç almak, bankanın amacı ise faizli kredi vermek olduğundan, senet kırdrma faizli kredi işlemidir." Senet kırdırmayla ilgili verilmiş olan hükme göre senet kırdırmanın durumu nedir?

Soru 14:

Peşin satın alınan malı belli bir kâr ilave ederek vadeli satmak aşağıdakilerden hangisine denir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi faizsiz bankacılıkta sermayeyi işletme yöntemlerinden değildir?

Soru 16:

Sigara içmenin dini hükmü konusunda son dönemde ortaya çıkan üç farklı görüş aşağıdakilerden hangisinde doğru bir biçimde verilmiştir?

Soru 17:

I. Hisse denedi II. Çek III. Hazine bonosu IV. Kâr zarar ortaklığı belgesi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri faizli borç kapsamına girer?

Soru 18:

İslam bilginlerinden hangisi din ayrılığını bir miras engeli olarak görmez?

Soru 19:

I-Riba, II-Karzı Hasen, III-Çeşitli Ortaklıklar Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri İslamdaki meşru borçlanma durumlarındandır?

Soru 20:

İslam Konferansı Teşkilatı’na bağlı İslam Fıkıh Akademisi’nin 1992 yılında yaptığı toplantıda hisse senetlerinin kâr ve zarara iştirak etmesi sebebiyle kural olarak helal olduğu, fakat şerî hükmünün bunu çıkaran şirketin ticari işlem ve amaçlarının meşrû oluşuna bağlı olduğu belirtilmiştir. Bu toplantı nerede yapılmıştır?