logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tefsir

Soru 1:

Takvâ’nın zıddı hangi kelimedir?

Soru 2:

Kur’ân’da doğrudan “sevgi, sevmek, sevilmek” gibi anlamlar taşımasa da verdiği mesajlar açısından başka bazı kelimelerin “sevgi” kavramıyla dolaylı irtibatları vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu kelimelerdendir?

Soru 3:

“Kadınlardan, oğullardan, yığın yığın biriktirilmiş altın ve gümüşten, güzel cins/salma atlardan, davarlar ve ekinlerden gelen zevklere aşırı bağlılık, insanlara süslü gösterildi. Bunlar, sadece dünya hayatının geçimidir. Asıl varılacak güzel yer Allâh’ın katındadır.” (Âl-i İmrân, 3/14) Yukarıdaki ayet Kur'an özelinde sevginin hangi çeşidine girmektedir.

Soru 4:

Hem kendisi salih ameli yapan ve hem de bu işin yapılmasına yardımcı olan anlamına gelen kavram hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Hucurât suresi’nin 1. ve 5. ayetlerindeki sebebi nüzullerden biri değildir ?

Soru 6:

Hucurat süresinin 2. Ayetinde belirtilmekte olan Rasulüllah’a karşı yapılacak bir saygısızlığın doğuracağı sonuçlardan hangisi aşağıda verilen şıklarda yanlış olarak verilmiştir?

Soru 7:

Allah'ın varlık ve birliğini, nübüvveti ve ahireti inkar eden kimseye verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Hucurat süresinin 9. Ayetinin ikinci cümlesinde geçen ‘Eğer dönerse, adaletle aralarını düzeltin, adaletli olun. Kesinlikle Allah, adaletle davrananları sever’ söyleminde kavga halinde olan iki grubun arasını bulurken dikkat edilmesi gereken en önemli husus aşağıdaki şıkların hangisindedir?

Soru 9:

Bir şeyi tasdik etmek, boyun eğmek anlamlarına gelen kelime hangisidir?

Soru 10:

Hangi kelimenin manası güçlü birinin himayesine girip korunmak; buna paralel olarak korkmak, kaçınmak, sakınmak, çekinmek gibi anlamlarıyla da öne çıkmaktadır?

Soru 11:

Kur’ân-ı Kerîm’de fitne kökünden türeyen kelimeleri anlamsal açıdan geniş bir kullanımının olduğunu görmekteyiz. Sözlüklerde geniş anlamlar kümesini kucaklayan fitne, Kur’ân’da da çok farklı anlamlarda kullanılan müşterek bir lafızdır. Kavram bu yönü ile  Kur’ân ilimlerinden hangisi ile ilişkilidir.

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi, Kur’ân’da fitne kavramının anlamını karşılayan kelimelerden biri değildir ?

Soru 13:

“Onları (size karşı savaşanları) yakaladığınız yerde öldürün. Sizi çıkardıkları yerden (Mekke’den) siz de onları çıkarın. Zulüm fitne adam öldürmekten daha beterdir. Yalnız, Mescid-i Haram yanında, onlar sizinle savaşmadıkça, siz de onlarla savaşmayın. Sizinle savaşırlarsa (siz de onlarla savaşın) onları öldürün. İşte kâfirlerin cezası böyledir.” Bu ayette geçen fitne kelimesi hangi manada kullanılmıştır.

Soru 14:

"Allâh ............ sevmez." (Kasas, 28/76). Aşağıdakilerden hangisi bu cümledeki boşluğa getirilmelidir?

Soru 15:

I. Sabretmek II. Zan beslemek III. Yalan söylemek IV. Kusur araştırmak V. Gıybet etmek Yukarıdaki konuların hangileri 12. ayette geçmektedir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Kur'an'ın tefsir edilmesi için gerekli olan ilimlerden değildir?

Soru 17:

Rahmet Velayet Rıza Takva Hubb kelimesi Kur'an'da bir çok kavramla ilişkili olarak ele alınmaktadır. Yukarıda verilen kavramlardan hangisi/hangileri Kur'an'da sevgi kelimesiyle ilişkili olarak ele alınmaktadır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi "davetçiye" düşen görevler arasında yer almaz ?

Soru 19:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde ‘İman’ kavramıyla ilgili verilen tanımlardan biri yanlış olarak verilmiştir?

Soru 20:

Kur’an’da çokça zikredilen fitne sözcüğünün anlamının genişleyerek farklı anlamlara geldiği görülmektedir. Aşağıdaki seçeneklerde verilen durumların hangilerini anlatmak ve açıklamak için Kur’an’da fitne sözcüğü ve türevleri zikredilmemektedir?