logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Maliye Politikası

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi maliye politikalarının yatırım ve sermaye üzerindeki etkileri arasında yer almaz?

Soru 2:

"Diferansiyel Analiz" ne anlama gelmektedir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi çevre sorunlarının çözümünde kullanılabilen kamu sektörü araçları arasında yer almaz?

Soru 4:

I. Emek II. Sermaye III. Teknoloji Yukarıdaki faktörlerden hangisi ya da hangilerinin üzerinde devletler maliye politikası vasıtası ile etki sahibi olabilir?

Soru 5:

Tüm kamu kurum ve kuruluşları bütçe açıklarının toplamına ne ad verilmektedir?

Soru 6:

I. Tüm bireyler teorik olarak vergi yükümlüsüdür II. Yükümlüler, gelirlerini beyan ettiklerinde, gelirin belirli miktarın üzerinde olması durumunda artan oranlı yükümlülüğe tabi olur III.  Tüm bireylere belirli asgari bir gelir düzeyi sağlanır. Geliri yeniden ve olumlu yönde değiştirebilen en etkili sistemlerden olan negatif gelir vergisi ile ilgili yukarıdakilerden hangisi/ hangileri doğrudur?

Soru 7:

Farkı statülerde üretim elemanı olarak üretime katılanların gelir statüleri itibarıyla yapılan gelir dağılımı türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi gelişmekte olan ülke özellikleri arasında yer almaz?

Soru 9:

I. Gayri maddi altyapı olarak adlandırılır II. Emeğin miktar ve kalitesini doğrudan etkiler III. Savunma ve adalet hizmetlerinden oluşur Beşeri sermayeyi tanımlamada yukarıdakilerden hangisi/hangileri doğru ifadelerdir.

Soru 10:

Birleşmiş Milletler gözetiminde imzalanan ve 2005 yılında yürürlüğe giren, gelişmiş ülkelerin sera gazı salınımlarının 1990 düzeyine indirilmesini amaçlayan protokol aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

1980’lerde en etkin kalkınma politikası ile eş anlamlı olarak kullanılan, piyasa aksaklıklarını gidererek ekonominin arz tarafını güçlendirmeyi amaçlayan kalkınma stratejisine ne ad verilir?

Soru 12:

Enflasyonist dönemlerde vergi gelirlerinin tahakkuk ve tahsil aşamalarında yaşanan reel değer kaybı nasıl adlandırılır?

Soru 13:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi merkezi bütçe borçlanması gereksinimi ile aynı anlama gelmektedir?

Soru 14:

I. Emek II. Sermaye III. Teknolojik gelişme Yukarıdakilerden hangisi/hangileri  ekonomik büyümeyi belirleyen temel faktörlerdendir?

Soru 15:

I. Merkez Bankası kaynaklarından finansmanı para tabanının genişlemesi niteliği taşıdığından enflasyonu tetikleyebilir II. Merkez Bankası dışı kaynaklardan yani borç verilebilir fonlardan finanse edilmesi ulusal para biriminin aşırı değer kaybetmesiyle gerçekleşir III. Bütçe açıklarının borç verilebilir kaynaklardan finansmanı durumunda sabit döviz kuru uygulanması teknik olarak söz konusu değildir IV. Sıcak para ile finanse edilen bütçe açığı, ekonomik hareketlilik sağlamakta, bu durum siyasilere avantaj oluşturmaktadır Bütçe açıklarının finansmanı ile ilgili yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 16:

Bütçe açığının Merkez bankası karşılanması durumunda aşağıdaki durumlardan hangisi/hangileriyle karşılaşılabilir? I.Para tabanı genişletilmiş olur. II. Paranın miktar teorisi kuralına göre, tam istihdam ve/veya tam kullanım kapasitesine varılıncaya dek üretimin artmasına neden olur III. Dışlama etkisi oluşabilir.

Soru 17:

Kyoto Protokolü aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Soru 18:

Sosyal politika aşağıdakilerden hangi gruba sağlanan desteklerdendir?

Soru 19:

Açık bütçe politikasını efektif talep yaratmanın ötesinde uygulayıp ekonomileri enflasyonist sürece savurmaları sonucu 1970 yıllarda itibaren uygulanan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Sosyal açıdan arzulanan ve kaynakların etkin kullanıldığı üretim düzeyi hangi noktada gerçekleşir?