logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Maliye Politikası

Soru 1:

Borç faizinin de yeni borçlanma ile karşılanarak borç stokunun sürekli yükselmesi durumuna ne ad verilmektedir?

Soru 2:

Yeniden gelir dağılımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Bütçe açıklarının borçlanma ile finansmanının, yaşam boyu gelir hipotezi altında, tüketim üzerinde etkisinin olmaması aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 4:

Ponzi tipi borçlanmanın sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

En düşük gelirlinin refah düzeyinin en üst düzeye çıkarılması gerektiği görüşü aşağıdakilerden hangi görüşte yer almaktadır?

Soru 6:

1763'de Sanayi Devrimini başlatan buharla çalışan makine hangi ülkede icat edilmiştir?

Soru 7:

Bir ekonomide nominal faiz oranı ve enflasyon oranı sabit ve nominal faiz oranı %10, enflasyon oranı %10’dur. Bu durumda ekonomide hassas reel faiz oranı aşağıdakilerden hangisine eşittir?

Soru 8:

Ülkenin sanayi sektörü üretim yapısının dış rekabete açılarak dönüştürülmesi hangi tarihli karar ile hedeflenmiştir?

Soru 9:

I. Geri dönüşüm uygulamaları II. Yakıtlara ek vergiler uygulanması III. Aşırı gürültünün idari para cezası yaptırımına tabi olması Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri çevre kirliliği ile mücadele yöntemlerinden olabilir?

Soru 10:

I. Sübvansiyon, firmaların belirli davranışta bulunması ya da bulunmaması karşılığında birim üretim üzerinden hesaplanan bedelin firmalara ödenmesinden oluşur II. Sübvansiyon politikasının geçerli olabilmesi için firma sayıları sübvansiyon politikası ile birlikte artmalıdır III. Sübvansiyona konu olan faaliyetin oluşturduğu kirliliğin hesaplanabilmesi gerekir IV. Firmaların faaliyetlerine bağlı olarak zarar fonksiyonları bilinmelidir Sübvansiyon ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 11:

Çevre sorunlarının önlenmesi için takip edilen "kirleten öder ilkesi" hangi yılda yapılan yasal düzenleme ile hukuk sistemimiz içinde yer almaya başlamıştır?

Soru 12:

Çevre sorunlarına yol açan kaynağı belirli, yerel düzeydeki sorunlar için hangi yöntem uygulanarak çözüm aranmalıdır?

Soru 13:

Dışsallık gibi çevre uygulammalarında hangi vergi uygulaması türüne gidilebilir?

Soru 14:

I. Çevrenin fiziksel niteliği II. Çevrenin temizliği III. Çevrenin taşıma kapasitesi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ekonomik faaliyetlerden etkilenebilir?

Soru 15:

Enflasyonist ortamda sabit döviz kuru uygulanıyorsa aşağıdaki durumlardan hangisi/hangileri oluşabilir? I.Dış ticaret hadleri ülke lehine gelişir II. Dış ticaret hadleri ülke aleyhine gelişir III. Cari açık oluşur.

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi bireyin faktör dışı gelir elde etme yöntemlerinden bir tanesidir?

Soru 17:

I. Görüntü kirliliği II. Gürültü kirliliği III. Hava kirliliği Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri çevre kirliliği olarak değerlendirilebilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi stok birikimi açısından doğrudur? Miras veya üçüncü bireylerden gelen bağışlarla oluşturulabilir. Yardımların oluşturulabilir. Bir tür sermayedi

Soru 19:

Dışsallık yaratan çevre kirlenmesi gibi durumlarda hangi vergi türü önerilmektedir?

Soru 20:

“Bu görüşe göre, bütçe açıklarının kapitalist sistemin işleyişinin içsel dinamikleri sonucunda organik olarak ortaya çıkmakta ve tam istihdam sistemin işleyiş dinamikleri doğrultusunda oluşan bir sonuçtur. “ Yukarıda temel varsayımları açıklanna yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?