Bütçe devresel bileşkesinde görülen fazlanın ekonomide gelir artışını frenleme etkisi aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Mali sürüklenme
Her koşulda maliye politikasının etkinliğinin sağlanması, aşağıdakilerden hangisini birlikte uygulamaya bağlıdır?
Doğru Cevap: C) Para politikası
Para arzındaki bir artışın, reel değişkenleri etkilemeden, tamamının fiyat artışlarına yansımasına ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: B) Nötr para
Basit Keynesyen modelde c=0,6 ve vergi oranı %10 iken, kamu harcamalarındaki 100 TL’lik bir artış olduğunda milli hasıladaki değişim ne kadar olur?
Doğru Cevap: C) 217 TL artış
Vergilerin ekonomik büyüklükler üzerinde hiçbir etkisi olmadığı durumda otomatik istikrar gücü kaça eşittir?
Doğru Cevap: B) 0
I. Fiyat istikrarı II. İstihdam III. Ekonomik kalkınma Yukarıdakilerden hangisi/hangileri maliye politikasının amaçları arasındadır?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Otomatik istikrar işlevi en güçlü olan kamu harcaması kalemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) İşsizlik tazminatı
Kamu gelirleri alanında ise vergilerin piyasadaki nispi fiyatları bozmayacak şekilde tasarlanması önerilmiştir. Klasiklerin önerdiği şekli ile ekonomide nispi fiyatları bozmayacak, dolayısıyla ekonomik birimlerin kararlarını etkilemeyecek vergilere tarafsız vergiler anlamında verilen ad aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Nötr vergiler
Aşağıdakilerden hangisi sabit kur sisteminde resesyon döneminde uygulanan genişletici bir maliye politikasının sonuçlarından biridir?
Doğru Cevap: A) İthalat artarken ihracat geriler
Ortalama bir birey gelirinin yüzde 60’ını harcıyorsa otonom vergilerdeki bir birimlik artış milli hasılada ne kadarlık bir değişime neden olur?
Doğru Cevap: B) 1,5 birim – azalış
Aşağıdakilerden hangisi ekonominin geleceğine yönelik olumsuz beklentiler olmasının sonuçlarından biri değildir?
Doğru Cevap: E) Fiili büyüme oranı büyüme trendinin üzerine çıkar.
Kullanılabilir kişisel gelirdeki değişikliğin tüketim miktarında meydana getirdiği değişiklik aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Marjinal Tüketim Eğilimi
Klasik yaklaşım kapsamında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: C) Kamu faaliyetlerinin ve bu faaliyetlerin parasal ifadesi olan bütçe büyük tutulmalıdır.
Bir ekonomide herhangi bir sorunun ortaya çıkışı ile mali işlem için harekete geçme kararı arasındaki gecikme aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Tanıma gecikmesi
Kişilerin ekonomik değişkenlere ilişkin tüm bilgileri kullanarak yaptıkları beklentilerdir. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu beklentiye verilen addır?
Doğru Cevap: B) Rasyonel beklentiler
Meclisin bazı mali kararlar alınmasına ilişkin yetkileri yürütmeye vermesi aşağıdaki sorunlardan hangisini hafifletmeye yöneliktir?
Doğru Cevap: D) Uygulama gecikmesi
Aşağıdaki eğrilerden hangisi planlanan harcamalarla üretim düzeyinin eşit olduğu denge noktalarında gelir ile faiz oranı arasındaki ilişkiyi gösterir?
Doğru Cevap: A) IS eğrisi
“Her arz kendi talebini yaratır.” görüşüne dayalı olarak ekonomide arz ve talep dengesizliğinin oluşmayacağı görüşüne bağlı kalmışlardır." Klasik ve neo-klasikler döneminde bu görüşü ortaya atan ünlü iktisatçı aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) John Baptise Say
Devletin bütçe kanalından yaptığı harcama artışının milli gelir ve istihdam üzerindeki yükseltici etkisidir. Bu etkiye verilen kısa ad aşağıdakilerden hangisidir.
Doğru Cevap: B) Maliye politikası
Dışa kapalı ve vergilerin otonom olduğu bir ekonomide marjinal tüketim eğilimi 0,6 ise kamu yatırım harcamalarındaki 100 liralık bir artış milli gelirde ne kadarlık bir artış sağlar?
Doğru Cevap: A) 250