logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Maliye Politikası

Soru 1:

Klasik görüşe göre ekonomilerin büyüyebilme koşulu nedir?

Soru 2:

Kamu harcamalarında meydana gelen değişikliğin gelir düzeyinde meydana getirdiği değişikliği ölçmek için kullanılan katsayı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Bir maliye politikası işleminin uygulamaya konulması ile beklenen sonucu vermesi arasında geçen gecikme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi politik konjontürü yansıtır?

Soru 5:

Kapalı bir ekonomide, marjinal tüketim eğilimi(c) 0.5 ve vergi oranının (t) %20 olduğu bir ekonomide kamu harcamalarında(G) 100 TL’lik bir artış gelirde ne kadarlık bir artış meydana getirir?

Soru 6:

I. Ekonomide dengenin sağlanabilmesi için devletin aktif müdahalesi gerekir. II. Tüm piyasalarda tam rekabete yakın koşullar mevcuttur. III. Piyasaların kendiliğinden dengeye gelmesi mümkün değildir. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Klasik yaklaşımın savunduğu varsayımlardandır?

Soru 7:

"Değerlerin parasal değişime uğrarken reel ilişkilerde değişim yaşanmaması, tüm ürün ve faktör fiyatlarının aynı yön ve şiddette değişime uğradığı anlamında" hangi varsayıma dayandırılmıştır. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur.

Soru 8:

Aşağıdaki yöntemlerden hangisi iradi maliye politikalarıyla otomatik istikrar sağlayıcılar arasında bir köprü işlevi görmek üzere geliştirilmiştir?

Soru 9:

Parasal aldanma nedeniyle yanlış bir algılama sonucu emek arz ve talebinin artacağını öngören uyumlu beklentiler modelini hangi iktisatçı ortaya atmıştır?

Soru 10:

Maastricht kriterlerine göre kamu açığının milli gelire oranı maksimum yüzde kaç olabilir?

Soru 11:

I. Fiyat ve ücretler katıdır. II. Spekülatif olarak para talep edilir. III. Yatırımların belirlenmesinde yatırımın marjinal etkinliği de dikkate alınır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Keynesyen görüşün savundukları arasındadır?

Soru 12:

I. Bir ekonomide olağan büyüme trendi ile fiilî büyüme oranı arasında bulunan aralıktır II. Ekonomik durgunluk durumlarında oluşan pozitif büyüme aralığına karşın, genişleme dönemlerinde oluşan büyüme aralığı negatif niteliktedir III. Amaç, olabildiğince fiilî büyüme oranını büyüme trendine yaklaştırarak, büyüme aralığını en düşük düzeye çekmektir IV. İşsizliğin yükseldiği durgunluk dönemlerinde de fiilî büyüme oranı ile olağan büyüme trendi arasında büyüme aralığı bulunur. Büyüme aralığı ile ilgili olarak yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 13:

Keynesyen modelde, dışa açık bir ekonomide, ithalat neye bağlıdır?

Soru 14:

I. Değişim aracı olma. II. Servet biriktirme aracı olma. III. Kaynak ve gelir dağılımını düzenleme aracı olma. Klasik yaklaşıma göre yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri paranın işlevlerindendir?

Soru 15:

Aşağıdaki vergi türlerinden hangisinin otomatik istikrar gücü en fazladır?

Soru 16:

Tam istihdamın sağlanmasına yönelik olarak kamu talebi ile destekli toplam talep miktarı ne tür bir talep olarak adlandırılmaktadır?

Soru 17:

Aşağıdaki kamu harcaması türlerinden hangilerinin otomatik istikrar işlevi vardır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi kamu harcamaları çarpanıdır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi toplam talep eğrisini sola kaydırır?

Soru 20:

Kişilerin ekonomik değişkenlere ilişkin tüm bilgileri kullanarak yaptıkları beklentiler aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?