logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Maliye Politikası

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi ekonomide Keynesyen görüşten  sonra uygulamaya alınan son dönem yaklaşımlardan biri değildir ?

Soru 2:

Uzun bir zaman boyutu içinde yoğun işsizlik ve sermaye değersizleşmesine yol açan dalgalar ne olarak adlandırılır?

Soru 3:

Birkaç onar yıllık süre içinde kâr oranlarının gerilemesi şeklinde gelişen ve ekonomide giderek derinleşerek işsizlik ve köklü değişmelere neden olan süreci aşağıdakilerden hangisi ifade eder?

Soru 4:

Tam istihdam bütçe fazlası ile olağan dönem bütçe fazlası arasındaki farktan oluşan bütçe devresel bileşkesinde görülen fazlanın ekonomide gelir artışını frenleme etkisine ne ad verilir?

Soru 5:

Türkiye'de işsizlik sigortası hangi yıldan beri uygulanmaktadır?

Soru 6:

IS eğrisi ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

I. Verili her fiyat düzeyinde firmaların arz etmek istedikleri toplam çıktı miktarını gösterir II. Keynesyen  toplam arz eğrisi dikey eksene paraleldir III. Keynesyen toplam arz eğrisi mevcut fiyat düzeyinde talep edilen bütün malların firmalar tarafından arz edileceği anlamına gelir. IV. Klasik toplam arz eğrisi, tam istihdam düzeyinde fiyat ne olursa olsun aynı miktarda mal üretileceğini gösterir V. Keynesyen toplam arz eğrisine göre, talep artışı arz düzeyini etkilemeden sadece fiyatları arttırmaktadır. Toplam arz eğrisi ile ilgili yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 8:

1929 Büyük Buhranından sonraki süreçte "İstihdam, Faiz ve Para Genel Teorisi" isminde bir kitap yayınlayarak yeni bir iktisadi akım başlatan iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

“Ekonomik düşüncenin gelişiminde ve yazınında temel yaklaşım olan denge fikri, ekonominin iç ve dış dengeleri olarak analiz edilir.” Klasik yaklaşım çerçevesinde yukarıda belirtilen ifade de dış denge aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?

Soru 10:

Monetarist yaklaşıma göre, emek verimlilik artışının sıfır ve ortalama reel ücret haddinin sabit olduğu, sonuçta fiyat düzeyinin de sabit kalabildiği koşuldaki işsizlik oranı aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilmektedir?

Soru 11:

Maastricht kriterlerine göre I. Kamu açığını milli gelire oranı %3'ü geçmemelidir. II. Borç stokunun milli gelire oranı  %60'ı geçmemelidir. III. Dış cari açığın milli gelire oranı  % 5'i geçmemelidir. Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 12:

Otomatik istikrar sağlayıcılar ufak büyüme aralığı oluşan hafif istikrarsızlıklarda etkili olur. Israrlı ve uzun süren istikrarsızlıklarda iradi maliye politikasının devreye sokulması gerekir. İradi maliye politikası ile yapılan müdahalelerde kur politikasına göre farklı sonuçlar doğmaz. Yukarıdaki ekonomik dalgalanmalara ilişkin politika önermelerinden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi nötr vergiye (tarafsız vergiye) örnek teşkil eder?

Soru 14:

Keynesyen toplam arz eğrisi nasıl bir eğridir?

Soru 15:

Fiyat düşüşleri karşısında bireyin tasarruf depolarının reel değerinin yükselerek bireyin harcama potansiyelini yükseltmesini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Bir ekonomide ileriye yönelik olumsuz beklentiler olması sonucu aşağıdakilerden hangisi oluşmaz?

Soru 17:

Sabit döviz kuru uygulayan ve enflasyonist baskıların yüksek olduğu bir ekonomiyle ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi esnek döviz kuru sisteminde genişletici maliye politikasının sonuçlarından biridir?

Soru 19:

I. Gecikmeler sorunu otomatik istikrar sağlayıcıların başarısını etkiler II. Daralma dönemlerinde işsizlik sigortası otomatik istikrar sağlayıcı vazifesi görür III. İnelastik bir gelir vergisi otomatik istikrar sağlayıcı bir mekanizmadır IV. Otomatik istikrar sağlayıcılar hiç bir iradi karara gerek olmaksızın ekonomide istikrar sağlayan mekanizmalardır Otomatik istikrar sağlayıcılar ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 20:

Hiçbir iradi karara gerek kalmadan durgunluk döneminde bütçe açığı veya enflasyon döneminde bütçe fazlası yaratarak ekonomide istikrar sağlayan mekanizmalar ne adla adlandırılır?