logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Devlet Bütçesi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisinde Osmanlı devletinde vatandaşlık hakları ilk defa belirtilmiştir?

Soru 2:

Bütçe, kamu kurum kuruluşlarının belirli bir dönem için gelir ve giderlerini tahmin eden bunların yürütülüp uygulanmasına önceden izin veren hukuki bir belgedir. Bütçe aynı zamanda kaynakların etkin kullanımını sağlama, gelir dağılımını düzeltme, ekonomik istikrarı sağlama gibi unsurlarında kapsamaktadır. Yukarıdaki tanımlama hangi bütçe türü için yapılmıştır?

Soru 3:

Kamu kurumlarının her yıl en azından bir önceki yılın ödeneği kadar ödeneği hak kazandığı varsayımına dayanmaktadır. Kamu kurumlarının hiçbir ödeneğe sahip olmadığı ve gerekli olan ödeneğin hepsinin gerekçesinin her yıl açıklanmasını zorunlu kılar. Bütçe ödenekleri üzerindeki tartışmalar, ödenek artışları/azalışları hakkında yapılmaktadır. Genellikle diğer bütçeleme sistemlerinde görülen “artırımcılık” özelliğini ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Sıfır esaslı bütçeleme sistemi ile ilgili yukarıdak, bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi İngiltere'nin ABD üzerinde Townshend yasası ile uyguladığı vergilerden değildir?

Soru 5:

"Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar; kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere ............ zorundadır." Yukarıdaki noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 6:

Planlama programlama ve bütçeleme sisteminin temel özellikleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Soru 7:

Telafi Edici Bütçe Kuramı kim tarafından geliştirilmiştir?

Soru 8:

Türkiye'de bugünkü anlam ile bütçe hakkını resmen kabul ve ifade eden ilk yasa aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

İngiliz Parlamentosunun halk tarafından seçilen 650 temsilciden oluşan ve yasama gücünün büyük kısmını elinde bulunduran alt kısma ne denir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Hitler Almanyası'ndan Türkiye'ye göç ederek İstanbul Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Fritz Neumark tarafından yapılan bütçe ilkeleri sınıflandırmasıdır?

Soru 11:

İngiltere'deki hazine şansöyyesi diğer ülkelerdeki hangi makama eşdeğerdir?

Soru 12:

Kamu kuruluşlarına verilecek ödeneklerin, her sene gerekçelendirilmesini zorunlu kılan bütçeleme türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi IMF'nin mali saydamlıkla ilgili desteklenmesini istediği ve "iyi uygulamalar tüzüğü"nde yer alan dört temel ilkeden biri değildir?

Soru 14:

Bütçede gelirlerin brüt tutarlarına göre yer alması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdaki iktisatçılardan hangisi ilk kez kamu bütçelerindeki arttırımcılık üzerine araştırma yapmıştır?

Soru 16:

Bütçedeki giderlerin bölümler itibarı ile onaylanması ilkesinin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Bütçenin siyasi işlevi hangi yönetim şekillerinde geçerlidir?

Soru 18:

I. Siyasi nitelik II. Ekonomik nitelik III. Hukuki nitelik Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri devlet bütçesinin klasik tanımında vurgulanmaktadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi bütçe ilkelerinin ana sınıflandırmasıdır?

Soru 20:

Bütçe hakkının temelini oluşturan ve "Makul miktarlarda olmak şartıyla, Kralın kendisi için fidye ödenmesi, ilk doğan oğlunu şövalye yapması ve en büyük kızının bir kereliğine evlenmesi amaçları dışında Genel Meclis (Common Council; Avam Kamarasının ilk şeklidir) tarafından kabul edilmedikçe Krallığa hiçbir vergi ya da yardım alınmayacaktır." maddesinin geçtiği metin hangi tarihte imzalanmıştır?