logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Devlet Bütçesi

Soru 1:

Klasik bütçelemenin en önemli aksaklığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

İl özel idaresinin karar organı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

- Kalkınma planını, orta vadeli program ve orta vadeli mali planı hazırlamak, - Plan ve programların uygulanmasını izlemek - Stratejik planların hazırlanması ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları tespit etmek, - Kamu idarelerinin stratejik planlarının mevzuata uygun hazırlanması ve uygulanmasını izlemek, - Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) ile Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurullarının görüşünü alarak kısa, orta ve uzun vadeli makroekonomik tahminleri yapmak, Yukarıda görev ve yetkilerinden bazıları sıralanmış olan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi devlet tüzel kişiliğine dahil olan ve 5018 Sayılı kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu'na ekli (I) sayılı cetvelde yer alan kamu idarelerinin bütçesidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi  Kamu iktisadi teşebbüsleri sisteminin genel ekonomi deki yeri ve genişliğine bağlı olarak ortaya çıkan olumlu durumlardandır?

Soru 6:

Harcama ve gelir tahminleri çeşitli biçimlerde sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflamalar içinde özellikle özel sektörün kullandığı yöntem hangisidir?

Soru 7:

Mali denge, harcama=gelirler ile tanımlanırsa bu hangi bütçe işlevidir?

Soru 8:

2016 verilerine göre, ülkemizde Merkezi Yönetim Bütçesinin GYSH içindeki payı nedir?

Soru 9:

I. Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler II. Düzenleyici ve Denetleyici Kurumları III. Mahallî İdareler                                                                              Yukarıdakilerden hangileri merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerindendir?

Soru 10:

"..............;program ve politika kararlarının alınmasında kullanılacak bilgileri toplarlar, değerlendirirler ve özetlerler. Analizciler bu bilgileri karar alıcıların değerlemesine olanak sağlayan anahtar kavramlar üzerinde organize ederler. Politikalar da değişiklikler, yeni bir programa başlama veya başlamama gibi kararlar belirli ölçülere dayalı olanak alınabilir. " Yukarıdaki açıklama aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi, kamu programından elde edilen net kazançların bireyler arasındaki dağılımı ile ilgilidir?

Soru 12:

Devletin en azından jandarma devlet anlayışı içerisinde yapması gereken hizmetlerin giderlerini karşılaması gerektiğini içeren bütçe işlevi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Hangi yöntemde genellikle tahmin edilecek harcama veya gelirin geçmiş yıl rakamları esas alınır?

Soru 14:

Bütçenin tasarı aşamasından başlayarak kesin hesap kanununa kadar geçen süre de ortaya çıkan bütün belgelerin kamuoyunun dikkatine, incelemesine ve bilgisine sunulması ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 16:

Kesin hesap kanunu teklifi hangi kurum/kurumlar tarafından hazırlanır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi düzenleyici ve denetleyici kurumlardan biri değildir ?

Soru 18:

I. Bütçenin ortaya çıkışının temel nedeni siyasaldır. II. Bütçenin siyasi işlevi sadece demokratik ülkelerde geçerlidir. III. Hükümetler halkın isteklerini bütçe aracılığıyla gerçekleştirmeyi amaç edinmiş siyasal bir organdır. Bütçenin siyasal işlevleri ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ana hizmet birimlerinin dışında kalır?

Soru 20:

Kesin hesap kanun teklifi hangi kurum tarafından hazırlanmaktadır?