logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Devlet Bütçesi

Soru 1:

I. Adem-i tahsis yöntemi, II. Gayrisafi hasılat yöntemi, III. Sadece bütün gelirlerin bütçede gösterilmesi yöntemi, Yukarıdakilerden hangileri genellik ilkesinin uygulanmasından kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır?

Soru 2:

Bütçenin yasa olup olmadığı ile ilgili olarak en doğru ifade hangisidir?

Soru 3:

Merkezi yönetim bütçesinin hazırlanma süreci aşağıdakilerden hangisi ile başlar?

Soru 4:

Kamu kurumlarının her yıl en azından bir önceki yılın ödeneği kadar ödeneği hak kazandığı varsayımını ortadan kaldırmayı amaçlayan bütçeleme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Analizlerde karar almada kullanılan ölçülerden biri olan ve "bir programda kullanılan girdi çıktı ilişkisi" anlamına gelen ölçü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

10 Temmuz _________ tarihinde yayınlanan kanun hükmündeki kararnameyle Hazine ve Maliye Bakanlığı oluşturulmuş ve teşkilat yapısı belirlenmiştir.

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdarelerinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 8:

Harcama ve gelir tahminlerinde kullanılan nitel yöntemin kullanıldığı tahmin yöntemleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer alır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi kişileri iradeleri dışında uğradıkları fiziki ve iktisadi tehlikelerin zararlarından kurtarmak veya bu tehlikelerin zararlarını azaltmak, kişi ye bu zararlar karşılığında insanlık onuruna yaraşır asgari bir yaşam düzeyi sağlamak amacıyla sosyal devlet ilkeleri gereğince kurulmuş kamu kuruluşlarıdır?

Soru 10:

Klasik bütçeleme tekniğinin en çok eleştirilen yanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aynı kamusal amaca yönelik çalışan tüm faaliyetleri ve programları düzenlemeye çalışan bütçeleme sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

I. Sosyal faydanın ortaya çıkıp çıkmadığı belirlenememektedir. II. Temel amaç, kaynak tahsisinde etkinliktir. III. Faaliyetler odaklandığı noktadır. Yukarıda verilenlerden hangileri klasik bütçe tekniğinin özelliklerindendir?

Soru 13:

Genel bütçe ödeneklerinin yüzde ikisine kadar konulan yedek ödenekten aktarma yapmaya aşağıdakilerden hangisi yetkilidir.

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi devlet bütçesinin klasik işlevleri arasında yer almaz?

Soru 15:

Aşağıdakilerin hangisi Yöneylem araştırmasının kullandığı tekniklerdendir? I. Doğrusal programlama II. Kuyruk Teorisi III. Monte karlo ve oyun teorisi

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi bütçenin çağdaş işlevlerinin bir aracı değildir?

Soru 17:

Mahallî idarelerin menfaatlerinin korunması, gelişmelerine yardımcı olunması, personelinin eğitilmesi ve mahallî idarelerle ilgili kanun hazırlıklarında görüş bildirilmesi amacıyla il özel idarelerini ve belediyeleri temsil etmek üzere ülke düzeyinde sadece birer birlik olarak kurulabilen, 5355 sayılı Mahallî İdare Birlikleri Kanununda belirtilen mahalli idare birliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Hazine ve Maliye Bakanlığı ne zaman kurulmuştur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi belediye meclisinin görev ve yetkilerinden biridir?

Soru 20:

I. Basit matematik kullanılır. II. Amaç, öncelikle tahminlere esas olacak birim maliyeti hesaplamaya çalışmaktır. III. Birden fazla bütçe uzmanının görüşleri alınır. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri nitel yöntem birim maliyete dayalı yöntemin özelliklerindendir?