logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İktisat Tarihi

Soru 1:

I. Latin Amerika ekonomilerini sarsan borç krizi II. COMECOM ticaret anlaşmalarının geçerliğini yitirmesi III. Japon senetlerinin fiyatlarının düşmesi 1970'ler sonrasında yaşanan ve dünya ekonomisini sarsan yukarıdaki olaylar hangi sırayla olmuştur?

Soru 2:

Almanya’nın ekonomik gelişmesi açısından önemli bir dönüm noktası sayılan ve 1833’te meydana gelen olay nedir?

Soru 3:

I. Uluslararası Para Fonu (IMF) yoksul ülkelerin kalkınması için gerekli teknik ve mali destekleri sağlamakla görevlidir. II. Dünya Bankası, dünya para sistemindeki dalgalanmaları önlemek ve kısa dönemli ödemeler dengesi problemlerini çözmekle görevlidir. III. IMF ve Dünya Bankası’ nın kuruluş temelleri 1944’ te atılmış olmasına rağmen, iki kuruluşun da işler hale gelmesi 1946’ ya kadar mümkün olmamıştır. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi/ hangileri doğrudur?

Soru 4:

20.Yüzyılda başarı için öne sürülen çevreye hükmetmenin temel aracı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

I. Devletin ekonomide rolünün azalması kısmen iki dünya savaşının mali gereklerinden kaynaklanıyordu. II. Kamu sektörünün büyümesinin istatistik ifadesi devlet harcamalarının artışıydı. III. Hükümetler genellikle ekonomiye müdahalelerini bilinçli olarak önemli ölçüde sınırlanmıştı. Verilenlerden hangisi ya da hangileri yirminci yüzyılda devlet ve ekonomik hayat ile ilgili doğru bilgidir?

Soru 6:

20. yüzyılda ekonomik kaynaklar açısından en önemli gelişme aşağıdaki alanlardan hangisinde gerçekleşmiştir?

Soru 7:

Günümüz teknolojik gelişmeler insan ve çevre arasındaki ilişkiyi ne yönde değiştirmiştir?

Soru 8:

Lordun doğrudan yararlandığı topraklara verilen ad nedir?

Soru 9:

Buluşların yeniliğe dönüşmesini teşvik eden önemli bir değişme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Günümüzde devletin ekonomik canlanmayı veya kalkınmayı sağlamak amacıyla ihracatı artırmak için dış ticarete müdahale etmesi aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 11:

1861 yılından sonra Rusya hangi alanda yabancı mali teknikleri ile yeniden düzenlemeye gitmiştir?

Soru 12:

Sanayi Devrimi ile birlikte dünya tarihinde ilk kez aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmiştir?

Soru 13:

19. yüzyılda sanayileşmeye İngiltere’den sonra başlayan ülkelerin en önemli dezavantajı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

19. yüzyılın başlarında Avrupa’da fiyatların doruk noktasına ulaşmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

I. Alman sanayiinin en dinamik sektörleri yatırım ve ara malları üreten sektörlerdi. II. Alman sanayiinin bir diğer özelliği de işletmelerin büyüklüğüydü. III. Alman sanayiinin nihai bir özelliği de kartellerin ekonomide yasak olmasıydı. Verilenlerden hangisi ya da hangileri Alman sanayisinin özellikleri arasındadır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangileri İleri Orta Çağ Avrupası’nda zirai genişlemenin göstergesidir? I. Yeni toprakların tarıma açılması II. Feodalizmin gerilemesi III. Hür köylü topluluklarının oluşması IV. Paraya dayalı ticaretin gelişmesi

Soru 17:

Ürün olarak alınan vergileri paraya çevirmek için belirli bir bedel karşılığında satın alan kişilere ne denir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi 19. yüzyılda sanayileşmenin en önemli sembolü ve aracıdır?

Soru 19:

Avrupa’da savaştan zarar gören ülkelerin ekonomilerini iyileştirmek için ABD tarafından 1947’de başlatılan programın adı nedir?

Soru 20:

I. Temelleri 1947 yılında ABD dışişleri Bakanı George Marshall’ın Harvard Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada atılmıştır. II. Plan çerçevesinde Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü (OEEC) aracılığıyla Avrupa’ya akan yardımlar sağlanmıştır. III. Programın ilk yıllarında Avrupa devletleri ağırlıklı olarak hammadde ve yakıt almıştır.  Marshall Planı ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?