logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İktisat Tarihi

Soru 1:

I. Geleneksel olarak Osmanlı yönetimi ithalatı teşvik edici, buna karşılık ihracatı engelleyici bir politika izliyordu. II. 1838’den sonra Osmanlı dış ticaret rejimi, dünyanın en liberal ticaret rejimlerinden biriydi. III. İhracat, ithalattan daha hızlı yükseldiğinden lehte bir dış ticaret dengesi söz konusuydu. 19. yüzyılda Osmanlı'nın dış ticaretiyle ilgili verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 2:

Nüfus ve kaynaklar arasındaki ilişkiyi inceleyen ve uzun dönemde nüfusun kaynaklardan daha hızlı artacağını ve bunun nüfusu dengeleyeceğini öngördüğü bir döngü öneren İngiliz iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

I. Ekonomide devletin rolünün artması II. Üçüncü Dünya ülkelerinde ithal ikamesine dönük sanayilerin geliştirilmesi çabaları III. Altın standardından vazgeçilmesi Büyük bunalımın sonuçları ile ilgili verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 4:

Yirminci yüzyılda ekonomik kaynaklarla ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 5:

Sanayileşme ile nüfus artışının paralel olmadığı hangi ülke nüfusuna bakılarak söylenebilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Sanayi Devrimi sonrasında tarım alanında görülen değişikliklerden değildir?

Soru 7:

1760’da buharlı makinayı icat eden mucit kimdir?

Soru 8:

Üretim araçlarının mülkiyetinin bir kısmının kamuda bir kısmının özel kesimde olduğu ekonomik yapı hangisidir?

Soru 9:

19. Yüzyıl ortalarında sanayileşmiş ülkelerde kapitalistler ve proletaryadan oluşan iki sınıfın kutuplaşarak mücadele edeceğini ve mücadeleyi de proletaryanın kazanacağını ileri süren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

İngiliz sanayileşmesini 1750’lerde İngiltere ekonomisindeki köklü değişiklere bağlayan ve bunu 1850’lere doğru tamamlanan genel bir sanayileşme sürecinin izlediğini savunan iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangileri yabancı sermayenin genel anlamdaki ekonomik yararlarındandır? I. Sermaye birikimine katkı sağlar. II. Teknolojik gelişmeye katkı sağlar. III. Reel ücretlerin artmasına olanak sağlar. IV. Uygulanan teknoloji sonucunda, üretim pahalanır, kalite düşer.

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi sanayi devrimi sürecinde Alman sanayisinin özellikleri arasında yer almaz?

Soru 13:

I. Almanya; İngiltere, ABD, Belçika ve Fransa’nın aksine sanayileşme yarışına girmemiş bir ülkeydi. II. Almanya 19. yüzyılın ilk yarısında politik olarak bölünmüş, geri ve yoksul bir tarım ülkesiydi. III. Politik bölünmüşlüğün sonucu olan ayrı para sistemleri ve para politikaları gelişmeyi hızlandırdı. Almanya'nın sanayileşmesiyle ilgili verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 14:

İktisat tarihinin temel görevlerinden biri ekonomilerin performanslarında uzun dönemde meydana gelen değişimleri açıklamaktır. Bu cümleye göre aşağıdakilerden hangisi ekonominin performanslarından biri değildir?

Soru 15:

I. Sanayi dallarından madencilik imalat sanayinden daha önce ve hızlı gelişti. II. 1. Dünya Savaşı sonrası Osmanlı kamu borçlanmasında en büyük pay İngiltere’ye aitti. III. Kırım Savaşı’ndan sonra yabancı sermaye ile Osmanlı Bankası ve diğer bankalar kuruldu. Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 16:

20. yüzyılın ortasında gelişmiş Batılı ülkelerde hayat süresi ümidi kaç yılı aşmıştır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Sanayi Devriminin sonuçlarından değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi ikinci dünya savaşının uluslararası ilişkilere olan etkilerinden biri değildir?

Soru 19:

Verilenlerin hangisi birinci dünya savaşının ekonomik sonuçları arasındadır?

Soru 20:

19. yüzyılda sanayileşmenin sembolü ve en önemli aracı aşağıdakilerden hangisidir?