16. yüzyıldan itibaren nüfus artışı göçlerle birleşerek şehir nüfuslarının belirgin şekilde büyümesine yol açtı. On altıncı yüzyılda modern dönemin metropol şehirleri doğmaya başladı. Yüzyılın başında Avrupa’da 100.000’den fazla nüfusa sahip 4 şehir vardı. Aşağıdakilerden hangisi bu şehirlerden birisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Milan
1991-1995 yılları arasında toplam yatak kapasitesinin % kaç oranda artmıştır?
Doğru Cevap: D) %65
Büyük gemilerde kullanılan buharlı makinelerin güç sınırına aşağıdaki dönemlerden hangisinde ulaşılmıştır?
Doğru Cevap: D) 19. yüzyıl sonu
I. Sömürgecilik tüm dünyada önem kazandı. II. Avrupa politik ve ekonomik hegemonyasını önemli ölçüde kaybetti. III. ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaş olarak adlandırılan rekabet sonucunda Avrupa, Doğu ve Batı olarak ikiye bölündü. Yukarıda verilenlerden hangisi/ hangileri İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan gelişmeler arasında yer alır?
Doğru Cevap: C) II ve III
Aşağıdakilerden hangisi/hangileri genç orta çağda çıkan krizin sonuçlarıdır? I. Sanayinin gerilemesi II. Uluslar arası ticaretin gerilemesi III. Nüfus yoğunluğunun azalması
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Aşağıdakilerden hangisi İngiltere’nin sanayi devrimi döneminde teknolojik yeniliklerin yaygınlaşmasının önündeki engellerden birisi değildir?
Doğru Cevap: D) Mucitlere verilen teşvikler
I. Patates ve şeker pancarı II. Tohum geliştirme III. Hayvan besiciliği Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Batı Avrupa'da yiyecek üretiminin büyük ölçüde artmasını sağladı?
Para değerinin altın karşılığının yasa ile tespit edildiği ve milli paraların sabit bir kur üzerinden altın cinsinden tanımlandığı para sistemine ne ad verilir?
Doğru Cevap: A) Altın standardı
Sanayileşmenin sermaye üzerine etkisi nasıl olmuştur?
Doğru Cevap: B) Sabit sermayenin önemi artmıştır
Aşağıdaki gelişmelerden hangisi II. Dünya Savaşı sonrasında yaşanmamıştır?
Doğru Cevap: E) İngiliz filosunun Alman gemilerini denizlerden uzaklaştırırıp tarafsız gemileri de rahatsız ederek yüklerine el koyması
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi 19. yüzyıl Alman ekonomik tarihi kabaca kaç döneme ayrıldığını göstermektedir?
Doğru Cevap: B) 19. yüzyıl Alman ekonomik tarihi kabaca üç döneme ayrılabilir
Sanayi Devriminin 1750 lerden başlayıp 1850 lerde tamamlandığını savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Arnold Toynbee
I. Demir sanayiindeki değişmeler pamuklu dokumada olduğundan daha az radikaldir II. Demir sanayii kısmen esnek olmayan bir talebe sahiptir III. Demir sanayii ham maddelerde tasarruf sağlayarak maliyetleri düşürmüştür Yüzyılın son çeyreğinde teknolojisi önemli ölçüde değişen İngiliz demir sanayii ile ilgili yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: E) I,II ve III
On yedinci yüzyıl boyunca sanayi ve teknoloji alanında Avrupa’nın lideri aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Hollanda
Osmanlı dış ticaret rejiminin dünyanın en liberal ticaret rejimlerinden biri olması aşağıdaki yıllardan hangisinden sonra olmuştur ?
Doğru Cevap: B) 1838
19.yüzyılda Osmanlı imparatorluğunun kurtuluşu temel olarak aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?
Doğru Cevap: B) Modernleşme ve merkezileşme
Fransa'da modern ekonomik büyüme kaçıncı yüzyılda başlamıştır?
Doğru Cevap: C) 18. yüzyılda
Uluslararası Para Fonu (IMF) hangi yıl kurulmuştur?
Doğru Cevap: D) 1944
I. Gerekli sermaye, teşebbüs ve idari yeteneklere sahip yerli Türk orta sınıfın bulunmayışı. II. Kitlelerin düşük eğitim seviyesi ve sınai istihdama karşı kayıtsızlıkları nedeniyle işgücü sağlamadaki zorluklar. III. Ücretlerin nispi olarak yüksek oluşu. IV. Hükümetin uyguladığı sanayii koruyucu politikalar. Yukarıda verilenlerden hangisi/ hangileri Osmanlı’ da sanayileşmeye engel olan sosyal ve politik durumlar arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: A) I, II ve III
Tohum ekme makinesi kaç yılında yapılmıştır?
Doğru Cevap: A) 1700