logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İktisat Tarihi

Soru 1:

17. ve 18. yüzyıldaki ayarlamalar Osmanlı Devleti'nde ne gibi bir ekonomik sonuç yarattı?

Soru 2:

Hollandalıların ekonomik başarılarının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Yeniliklerin pek çoğu Avrupa dışında geliştirilmiş fikirlerin transferi yoluyla gerçekleşmiştir. Belirtilen bu bilgiye göre aşağıdakilerden hangisi Avrupalıların benimsediği yenilikler ve köken eşleştirmeleri arasında doğru olarak yer verilmiştir.

Soru 4:

İşgücünü kölelerle sağlayan ve kar amacıyla üretim yapan çiftliklere ne ad verilir?

Soru 5:

17 yüzyılda İngiltere karşılaştığı enerji krizini nasıl çözmüştür?

Soru 6:

İktisat tarihi disiplininin ortaya çıkışıyla ilgili önerilen iki tarihten birisi olan 1892’de ABD’nin Harvard Üniversitesi’nde adına kürsü kurulan iktisat tarihçisi kimdir?

Soru 7:

Ekonomik ve sosyal fonksiyonları kalıtımsal bir şekilde tanımlayarak toplumun kesin şekilde birbirinden ayrılmış gruplara bölünmesine dayanan kast sistemi hangi ülkede yaygındır?

Soru 8:

I. Bazı Çin teknolojileri Müslümanlar tarafından Avrupa’ya ulaştırılmıştır. II. Müslüman dünyasında tüccar arasında okuryazarlık oranı yüksekti. III. Arap tüccarları ticaret faaliyetlerini kara üzerinden yürütmüştür. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Ortaçağ Avrupa’sının dünyaya sunduğu icatlardan birisi değildir?

Soru 10:

I. Aztek ve Maya toplumlarının yerli halkı 16. yüzyılın sonunda birkaç milyona düştü. II. Avrupa’da daha önce bilinmeyen pek çok yeni ürün, büyük miktarlarda ithal edilmemekle birlikte öğrenildi ve yerlileştirilerek önemli temel yiyecek maddeleri haline getirildi. III. Amerika’dan patates, domates, mısır, fasulye ve kabak geldi. Yukarıda Yeni Dünya'nın keşfi ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi iktisat tarihinin ana konusudur?

Soru 12:

Doğu devletlerinde tarım için vazgeçilmez olan sulama sistemlerini kontrol eden yöneticilerin toplumu tam bir baskı altına alarak kişisel teşebbüsün ve temsili kurumların gelişmesine izin vermediği yönetim modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Köylülerin toprağa bağlanmasıyla ortaya çıkan ve topraklarını terk edenlerin 30 yıl içinde zorla eski topraklarına geri getirilebildiği sisteme ne ad verilir?

Soru 14:

1000'li yıllarda Avrupa'nın ekonomik olarak gerilemesinin nedeni nedir?

Soru 15:

I. Merkantilizm: Devlet eliyle geliştirilen sanayi kuruluşlarına ve altyapıya önem veren, aşırı ekonomik milliyetçi bir merkantilist uygulamaya verilen addır. II. Fiyat İhtilali:  Amerika’dan İspanya’ya akan kıymetli maden girişinin 120 yıl boyunca neden olduğu fiyat artışlarını tanımlamak için kullanılır. III. Colbertizm:  Bu görüşe göre bir ülkenin zenginliği sahip olunan kıymetli maden miktarı ile ölçülür. Ülkeye altın ve gümüş girişini artırmak için müdahaleci bir dış ticaret politikası ile mamul mal ihracını teşvik edip ithalatı sınırlamak gerekir. Yukarıdaki tanımlamaları yapılan bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 16:

Kalkış (take-off) kavramı ne anlama gelmektedir?

Soru 17:

14. yüzyılda Osmanlı devletinin yükselişi politik ve ticari ağırlığın büyük ölçüde Batı Anadolu’ya kaymasına yol açtı. Bu durum, ticaret yollarını da etkilemiştir. Aşağıdaki şehirlerden hangisi en önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur?

Soru 18:

Felaketlerin ölüm oranları üzerindeki etkilerine bakıldığında aşağıdakilerden hangisi ölüm oranları üzerinde Orta çağ Avrupa'sında en etkilisi olmuştur?

Soru 19:

İşgücü kıtlığına bir çare olarak İspanyollar, Afrikalı köleleri Batı yarımküresine taşımaya başladılar. 1500’de başlayan köle ticareti tamamen ne zaman yasaklanmıştır?

Soru 20:

Hindistan dış ticarette ihraç ettiği karabiber ve dokuma ürünlerin karşılığında ne alıyordu?