logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İktisadi Büyüme

Soru 1:

“İktisadi büyüme” demek bir yılda GSMH’da ya da kişi başına düşen gelirde meydana gelen artıştır, burada öncelikle kişi başına düşen reel hasılada meydana gelen artış büyüme olarak açıklanır bunun sebebi nedir?

Soru 2:

Aşağıdaki dönemlerden hangisinde ithal ikamesine dayalı kalkınma modelinden ihracata dayalı, dışa açık kalkınma modeline geçilmiştir?

Soru 3:

“İktisadi büyümenin” pek çok etkisi olur aşağıdakilerden hangisi bu etkilerden birisi değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Neoklasik teoriye göre ekonomik büyümenin temel kaynaklarındandır?

Soru 5:

Solow büyüme modelinde sermaye birikiminin altın kural seviyesi kim tarafından modele dahil edilmiştir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi  bilim ve teknolojide ileride olan ülkelerde ortaya çıkan yeniliklerin, üretim sistemlerinde ve iş süreçlerindeki değişikliklerin uluslararası hale gelmesi ve dünyaya yayılmasıdır.

Soru 7:

Birinci Kaldor yasasına göre hangi iki değişken arasında pozitif güçlü bir ilişki vardır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi beşeri sermayeye yapılan yatırım sonucunda azalma göstermektedir?

Soru 9:

Aşağıda verilenlerden hangisi küreselleşme derecesini arttırıcı faktörlerdendir?

Soru 10:

Altın kuralın gerçekleştiği durağan durum işgücü başına sermaye, çıktı ve tüketim düzeyleri, aşağıdaki şıkların hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Harrod Büyüme Modelinin kullandığı büyüme hızlarından birisi değildir?

Soru 12:

İçsel büyüme modellerine öncülük eden "yaparak öğrenme" yaklaşımını geliştiren ekonomist kimdir?

Soru 13:

Ekonominin üretim düzeyi Fiziksel sermaye Etkin emek Tasarruf düzeyi Yukarıda verilenlerden hangileri Lucas'ın ortaya koyduğu üretim fonksiyonunun unsurlarındandır?

Soru 14:

Bölgeler veya ülkeler sahip oldukları farklı yapıdaki karakteristik özelliklerine göre aynı durağan durumda bulunmamaktadırlar. Gelir seviyesi daha düşük olan ülke diğer gelir seviyesi yüksek olan ülkeye göre bu aşamada durağan duruma geçişine kadar daha hızlı büyüyecektir. Yatırım oranları iyi olan ülke yatırım oranları daha düşük olan ülkeye göre durağan duruma geçişine kadar daha hızlı büyüyecektir. Koşullu yakınsama hipotezine göre yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 15:

Ülkelerin dışa açıklık oranının artması hangi küreselleşme türüne örnektir?

Soru 16:

I. Sermaye II. Girdi III. Teknoloji IV. Üretim V. Emek Solow Büyüme Modeline göre Azalan Verimler Yasası hangi faktörler için geçerlidir?

Soru 17:

Tek bir sermaye birikimi (tasarruf oranında) seviyesinde maksimum tüketim düzeyinin seçildiği durağan duruma ne ad verilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangileri Solow modelinin varsayımlarındandır? I.Ekonomi potansiyel hasıla düzeyinde ve tam istihdam seviyesindedir. II. Devlet müdahalesinin olmadığı dışa kapalı bir ekonomi mevcuttur. III.Modelde tek sektörlü bir ekonomi söz konusudur. IV. Sabit verimler yasası emek ve sermaye faktörleri için geçerlidir.

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi büyümeyi belirleyen temel faktörlerden biri değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi/hangileri Solow modeline göre ülkeler arasındaki gelir farklılığının nedenlerindendir? I.Nüfus artış hızındaki farklılıklar II.Yatırım oranlarındaki farklıklar III.Teknolojik gelişmedeki farklılıklar