logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İktisadi Büyüme

Soru 1:

Solow Büyüme Modeline göre Büyümenin asıl kaynağı hangisidir?

Soru 2:

Ölçek ekonomilerinden yararlanma Ekonomik dinamizmin artması Rekabet yapısının gelişmesi Teknoloji ve bilgi transferinin kolaylaşması Yeni dış ticaret teorilerine göre yukarıda verilenlerden hangileri serbest ticaretin sağlayabileceği olumlu etkiler arasında yer alır?

Soru 3:

Y=C+I Eşitliği Solow Modelinde Hangi varsayım altında geçerlidir?

Soru 4:

“İktisadi büyümenin” gerçek mal ve hizmet artışlarını gösterebilmesi için büyüme hesaplamalarının nasıl yapılması gereklidir?

Soru 5:

Düşünceleri  Emek Değer Teorisi, Artı Değer Teorisi ve Kâr Teorisi şeklindeki ana başlıklarda açıklanan hangisidir?

Soru 6:

Ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıklarını ortadan kaldırarak, farklı para birimlerinin satın alma gücünü eşitleyen değişim oranına ne denir?

Soru 7:

“Önceleri ithalatla karşılanan yurtiçi piyasa talebinin, devletin yoğun ve yaygın müdahalesi altında, koruyucu ve teşvik edici önlemler uygulanarak yerli üretimle doyurulmasını öngören bir kalkınma stratejisidir.” Şeklinde ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Lisans anlaşmalarının sayısı Dış ülkelerce finanse edilen AR-GE’nin derecesi Yukarıda göstergelerine yer verilen küreselleşme türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Reel dış ticaretin büyüme oranı Ticari hizmetler ihracatının sanayi malları ihracatına oranı İmalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı Dış ticaret hacminin GSYH’ye oranı Yukarıda verilenlerden hangileri ticari küreselleşmenin göstergeleri arasında yer alır?

Soru 10:

Çok partili döneme geçiş ve liberal gelişmelerin yaşandığı iktisadi genişleme dönemi olarak tanımlanan dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Solow modelinde uzun dönemde durağan durumda, aşağıdakilerden hangisi beklenir?

Soru 12:

Hangisi İGİ bağlamında ülkelerin ayrıldığı kategorilerden biri değildir ?

Soru 13:

Bir ekonomi ortala % 5’lik bir büyüme orana sahipse kişi başına düşen gelir düzeyi kaç yıl sonra ikiye katlananır?

Soru 14:

I. Ülkelerin faktör donatımları birbirinden farklıdır ve tersine dönmemektedir. II. Mallar faktör yoğunlukları ya da nisbi faktör oranları açısından farklılık arz ederler. Bazı mallar sermaye-yoğun, bazı mallar da emek yoğun olabilir. III. Ekonomide eksik rekabet şartları söz konusudur. Yukarıda verilenlerden hangisi/ hangileri Heckscher-Ohlin Teorisi’nin ana varsayımları arasında yer alır?

Soru 15:

“Şirketlerin sınır ötesinde bağlı şirket kurarak, yatırım yaparak, iştirake girerek veya fason imalat anlaşmaları yoluyla üretim faaliyetlerini çeşitli ülkelere yaymaları, üretimin farklı aşamalarını ve şirketin üretim, pazarlama ve finans gibi birbirinden farklı işlevlerini başka ülkelerde yerine getirmeleridir.”   Şeklinde verilen tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine karşılık gelmektedir?

Soru 16:

Sermaye stokunda oluşan yıpranma hangi formülle hesaplanır?

Soru 17:

Bilginin en önemli özelliklerinden birisi bilginin bir rakibinin olmamasıdır. Bilgi rekabetçi piyasalar tarafından yönlendirilebilir. Temel bilimsel bilginin bir kez üretildikten sonra onu kullananlara sunmanın maliyeti sıfıra yakındır ve bu bilgiye kolayca ulaşılabilir. İçsel büyüme teorilerinde ayrı bir öneme sahip olan 'bilgi'ye ilişkin olarak yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi ticari küreselleşmenin göstergelerinden birisi sayılamaz?

Soru 19:

U¨lkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıklarını ortadan kaldırarak, farklı para birimlerinin satın alma gücünü etkileyen değişim oranı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Neoklasik teoride dikkat çekmemiş olmasına rağmen içsel büyüme teorilerinde üzerinde özenle durulmuş konulardandır?