logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İktisadi Büyüme

Soru 1:

"emek, üretilen malların değerini belirlemektedir. Çünkü üretim sürecinde en temel üretim faktörü emektir. Sermaye faktörü de emek gücü tarafından üretilmiş mallardır." Bu teori aşağıdaki iktisatçılardan hangisine aittir?

Soru 2:

Şili - 0,45 Finlandiya - 0,26 İsrail - 0,36 Kore - 0,29 Amerika Birleşik Devletleri - 0,39 Yukarıda 2015 yılına ait Gini katsayıları verilen ülkelerden hangisinde gelir dağılımının daha adil olduğu söylenebilir?

Soru 3:

"Nüfus artış hızı kontrol altına alınmazsa, kendi haline bırakıldığında geometrik hızla 1, 2, 4, 8, 16 şeklinde artmaya devam eder, gıda maddelerinin üretim artışı ise aritmetik bir hızla, 1, 2, 3, 4, 5 şeklinde artacağı için bu iki artış arasındaki fark giderek uyumsuz olarak büyüyecektir." Yukarıda verilen düşünce hangi iktisatçıya aittir?

Soru 4:

Arz eğrisinin sağa kayması ya da üretim olanakları eğrisinin sağa kayması ile ifade edilir. Kısa dönemli statik bir olgudur. Hem bir toplumdaki ekonomik faaliyetlerin ölçeğinde meydana gelen artışı hem de kişi başına gelir artışını ifade etmektedir. İktisadi büyüme ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 5:

Vergiler ve düzenlemelerden kaçınmak için veya üretilen mal ve hizmetlerin yasa dışı olması nedeniyle hükümetin denetiminden bilinçli olarak saklanan iktisadi faaliyetlere ne ad verilir?

Soru 6:

Bir ekonomik dalgalanma devresinde reel GSYH’nın ulaştığı en yüksek noktaya ne denir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Roma Kulübü’nün yayınladığı “Büyüme’nin Sınırları” başlıklı raporunda iktisadi büyümeyi sınırlandıran faktörlerdir?

Soru 8:

Bu tür büyümede, milli gelir artış hızı ile nüfus artış hızı birbirine eşit olduğu için kişi başına gelir artış hızı sıfır olmaktadır. Yani artan nüfus artan geliri tamamen emmekte, bu nedenle ekonomi büyümekle birlikte kişi başına gelir artışı gerçekleşmemektedir. Yukarıda tanımlanan büyüme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi yenilenebilen doğal kaynaklardan biri değildir ?

Soru 10:

Schumpeter'in, Yaratıcı Yıkım (creative destruction) kavramını tanımladığı "Kapitalizm, Sosyalizm ve Demokrasi" adlı kitabı kaç yılında yayımlanmıştır?

Soru 11:

Adam Smith Thomas Malthus David Ricardo John M. Keynes Klasik büyüme teorilerine ilişkin görüşler yukarıda verilen iktisatçılardan hangilerine aittir?

Soru 12:

Kapitalistlerin elde ettikleri kârların kaynağının çalışan işçilerin fazla çalışmaları ve karşılığında ödenen düşük ücretler olduğunu söyleyen iktisatçı kimdir?

Soru 13:

İktisat kuramında teknolojik gelişmenin içselleştirilmesine yönelik çabaların çıkış noktası hangisi olmuştur?

Soru 14:

Sermaye miktarında meydana gelen değişmenin (?K), üretimde meydana gelen değiş- meye (?Y) oranı nedir?

Soru 15:

Marx gibi tarihçi bir yöntem kullanarak kapitalizmi tarihi bir olay olarak ele alan ve kapitalist sistemin ihtilal olmadan sona ereceğini, böylelikle yerini sosyalist sisteme bırakacağını ileri süren iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisinde Rostow'a göre Almanya'nın kalkış safhasına ait tarih aralığı doğru bir şekilde verilmiştir?

Soru 17:

Ekonomik büyümenin çok önemli kaynaklarından olmayan hangisidir?

Soru 18:

İktisat biliminin babası olarak bilinen ve iktisadi büyüme konusunu analiz eden ilk iktisatçılardan olan kimdir?

Soru 19:

Türkiye’de reel GSYH’nin hesaplanmasında uzun süre hangi yılın fiyatları kullanılmıştır?

Soru 20:

I. Endojen II. Makro III. Ekojen IV.  Mikro Vİktisat teorisi Ekonomik kalkınmayı hangi değişken uyarır?