logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkileri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Kopenhag kriterlerinin siyasi kriterleri arasında yer almaz?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi katma protokol konularından hüküm içermez?

Soru 3:

• Açık işlere başvuru hakkı,• İş bulabilmek için Topluluk içinde seyahat hakkı• İşin yapıldığı ülkede oturma (ikamet) hakkı• İşin sona ermesinden sonra veya emeklilik durumunda o ülkede oturma hakkı.Yukarıda Avrupa Birliği hukukuna göre serbest dolaşımı meydana getiren temel haklar verilmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu haklara emsal oluşturmaktadır?

Soru 4:

I. Üye ülkeler arasında para politikalarının uyumlaştırılması, II. Üye ülkelerin döviz rezervlerinin ortak bir havuzda toplanması, III. Tek bir merkez bankasının veya parasal otoritenin oluşturulması. Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri para birliğinin sağlanabilmesi için gerekli temel unsurlardandır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Lüksemburg zirvesinde alınan kararlar neticesinde aday ülkelerden istenen kriterlerden biri değildir?

Soru 6:

Mundell, McKinnon ve Kenen’e göre, bir para birliğinin optimum para alanı niteliği taşıyabilmesi için aşağıdaki şartlardan hangisini sağlaması gerekmektedir?

Soru 7:

Türkiye - Avrupa Ekonomik Topluluğu Ortaklık Anlaşması (Ankara Anlaşması) hangi tarihte imzalanmıştır?

Soru 8:

Türkiye'nin "aday ülke" olarak kabul edildiği ve diğer aday ülkeler için olduğu gibi Türkiye için de Katılım Ortaklığı Belgesi hazırlanması amacıyla Komisyonun görevlendirildiği tarih aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde başlayan siyasi değişimin adı nedir ?

Soru 10:

Avrupa Birliği genişleme stratejisi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 11:

Konsey Tüzüğü hangi tarihte belirlenmiştir ?

Soru 12:

Ankara Anlaşması’nın ortaklık rejimini ayırdığı dönemler hangileridir ?

Soru 13:

Avrupa Birliği’nin yetkili olduğu konular kapsamında yeni konuların dahil edilmesi ve bu konularda giderek nitelikli çoğunlukla karar alma esasının hakim olmasına ne ad verilir?