logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkileri

Soru 1:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi 2013’de 28. üye olarak Avrupa Birliği’ne katılmıştır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye için hazırlanan ilk KOB’da AB Komisyonu’nun İlerleme Raporundaki analizler temel alınarak belirlenen kısa ve orta vadeli öncelikler ve ara hedeflerden biri değildir?

Soru 3:

I. 1999 Helsinki Zirvesi’nde Türkiye’nin adaylık statüsünün kabulü ile başlamıştır. II. Adaylık statüsünün kabulü yeni dönem Türkiye’de idari düzenleme yapılmasına neden olmuştur. III. 27 Haziran 2000 tarihinde Başbakanlığa bağlı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS) kurulmuştur. IV. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde Dışişleri Bakanlığınca yürütülen görevlerini yürütmüştür. Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS) hakkında yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 4:

Türkiye ile AB arasında serbest dolaşım, Ankara Anlaşması’nın yürürlüğe girişini izleyen hangi yıllar arasında gerçekleştirilecektir?

Soru 5:

AB’ye 1994 yılından sonra üyelik başvurusunda bulunan 8 MDA ülkesi ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve  Malta ile 14 Nisan 2003 tarihinde Atina’da Katılım anlaşması imzalanmıştır. O dönemde AB’ye aday 13 ülkeden üçü dışında 10’u 1 Mayıs 2004 tarihinde AB  üyesi olmuşlardır. Aday olan ama AB üyesi olmayan ülkeler hangileridir?

Soru 6:

Türkiye, Avrupa Birliği’ne (o zamanki adıyla Avrupa Topluluğu’na) hangi tarihte tam üyelik başvurusunda bulunmuştur?

Soru 7:

Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan İlerleme Raporu Türkiye için ilk kez hangi yıl yayımlanmıştır?

Soru 8:

AB Türkiye’ye karşı ayrımcılık öngören hangi kriterleri uygulamaktan vazgeçmelidir?

Soru 9:

Maastricht Antlaşması ile kabul edilmesi ve uygulanması gereken Topluluk sistemi kapsamına aşağıdakilerden hangisi alınmamıştır?

Soru 10:

AB Bakanlar Konseyi tarafından Katılım Ortaklığı Belgesi, Türkiye için hangi yıl yayımlanmıştır?

Soru 11:

Avrupa Topluğu'nun (Birliğin) finans kurumu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Türkiye'yi tam üyeliğe hazırlamak için düşünülmüş ve planlanmış olan Ankara antlaşmasının bu durumu açık şekilde ortaya koyan 28. maddesi ne demektedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi gümrük birliğinin dinamik etkilerindendir ?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi geçmiş tarihte kazanılan bir hakkın o tarihten başlamak şartıyla geriye doğru kötüleştirilemeyeceği ilkesinin onaylandığı karardır?

Soru 15:

"2000’li yılların ortalarından itibaren Avrupa Birliği Komisyonu "hazmetme kriterini" de Kopenhag Zirve kararlarına dayandırarak ileri sürmeye başlamıştır. Avrupa bütünleşmesindeki ivmenin korunmasında, Avrupa Birliği’nin yeni üyeleri hazmetme kapasitesi hem Avrupa Birliği’nin hem de aday devletin genel çıkarı için önemli bir unsur olduğu belirtilmiştir. "Hazmetme kriteri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi kesinlikle söylenebilir?

Soru 16:

AB Adalet Divanı’nın Türk işçilerinin serbest dolaşımı ile ilgili olarak aldığı ilk önemli karar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

AB vatandaşlığı ne zaman kabul edilmiştir ?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi 2008-2011 arasındaki dönemde gerçekleştirilmesi planlanan değişikliklere ilişkin bir yol haritası içeren üçüncü ulusal programda ele alınan başlıklardan biri değildir?

Soru 19:

Türkiye –AET Ortaklık Anlaşması aşağıdakilerden hangi anlaşma örnek olarak hazırlanmıştır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliği Genişleme Stratejisi Belgesi’nin içeriğini oluşturmaktadır?