logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İktisadi Kalkınma

Soru 1:

Ülkemizde Uzakdoğu mutfaklarının yaygınlaşması, ABD sinemasının etkililiği gibi faktörler hangi tür küreselleşmenin sonucu olarak değerlendirilebilir?

Soru 2:

Amerikalı nüfus bilimci Warren Thompson’un, son iki yüzyıl süresince sanayileşmiş ülkelerdeki doğum ve ölüm oranlarındaki değişmeleri yorumlamasına dayanarak ortaya attığı teori aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Devlet Planlama Teşkilatı tarafından,Türkiye’de gelir dağılımı konusuyla ilgili ilk kapsamlı çalışma kaç yılında yapılmıştır?

Soru 4:

Bir yoksulun yoksulluktan kurtulamama tehlikesinin devam etmesine ne ad verilir?

Soru 5:

"Genel anlamda paranın gelir getiren menkul ya da gayrimenkul değerlere, mallara ya da diğer servet unsurlarına yatırılarak değerlendirilmesidir. Yeni bir yatırım değildir, mevcut yatırımların el değiştirmesidir." Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi, bir piyasada talep edilen ve arz edilen beceriler arasında bir uyumsuzluk olması durumunda ortaya çıkan bir işsizlik türüdür?

Soru 7:

I.   Ülkelerin ekonomik büyümeleri II.  Ulus devletlerin otoritelerini kaybetmeleri III. Gelir eşitsizliğinin artması Yukarıdakilerden hangileri ekonomik küreselleşmenin etkilerindendir?

Soru 8:

İktisadi açıdan en uygun nüfus büyüklüğüdür. Belli bir gelişme düzeyinde, ülkenin belli kaynakları ve teknolojisi ile kişi başına üretimi en çok artıran nüfus büyüklüğüne ne ad verilir?

Soru 9:

Sabit sermaye hasıla katsayısı hesaplanırken hangi varsayım yapılır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi teknolojik açığın kapatılmasında etkili olan bir unsurdur?

Soru 11:

Düalizm yaklaşımına göre aşağıdakilerden hangisi doğulu toplumların özellikleri arasında yer almaktadır?

Soru 12:

Doğum, ölüm ve göç hareketlerinin ilerde ki eğilimleri ile ilgili belli varsayımlara dayanarak, nüfusun gelecekteki gelişmesi hakkında yapılan tahminlere verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

"Gıda, giyim ve barınma gibi imkânları yaşamlarını devam ettirmeye yettiği halde toplumun genel düzeyinin gerisinde kalmak" şeklinde tanımlanan yoksulluk aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Düşük Düzeyli Denge Tuzağı Teorisine göre, Kişi Başına Düşen Gelir arttıkça aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmektedir?

Soru 15:

“Nisbi yoksulluk” veya “göreli yoksulluk” yaklaşımı da denilen bu yaklaşımda toplumda yaratılan ortalama gelirin (medyan gelirin) yarısı yoksulluk sınırı olarak belirlenir. Buna göre yoksul kişiler bu ortalama gelirin yarısını bile elde edemeyen kişilerdir. ifadesi aşağıdaki yaklaşımlardan hangisine aittir?

Soru 16:

Gelişme Aşamaları Teorisi'ne göre  kaynakların büyük bir bölümünün modern teknolojinin yer aldığı alanlarda etkin bir biçimde kullanıldığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi bilgi odaklı sanayileşme stratejisinde öncü olabilecek sektör sayılamaz?

Soru 18:

Aşağıdaki sektörlerden hangisi üçüncül sektör sınıfına girmez?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisine göre hem kıt kaynaklar optimal bir biçimde kullanılmış olacak hem de ülkelerin ekonomik refah düzeyleri yükselecektir?

Soru 20:

Fonskiyonel gelir dağılımı ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur? I.Bu gelir dağılımı türünde milli gelirin kâr, ücret, faiz ve rant arasındaki dağılımı dikkate alınmaktadır II. Fonksiyonel gelir dağılımı aslında gelirin sosyal sınıflar arasında nasıl dağıldığı ile ilgili bir kavramdır III.   Fonksiyonel gelir dağılımı  tarım, sanayi ve hizmetler sektörleri başta olmak üzere çeşitli üretim sektörlerinin ulusal gelire hangi oranda katkıda bulunduğunu gösterir.