logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İktisadi Kalkınma

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Kısır Döngü Teorisinin varsayımlarından biri değildir?

Soru 2:

Gelirde bir birimlik artış için 10 birimlik yatırım yapılması gerekiyorsa, sermaye hasıla katsayısı kaçtır?

Soru 3:

Dengesiz kalkınma stratejisiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur? I.Dengesiz kalkınmada planlı kalkınma ve kamu etkileri minimuma indirilmektedir II.    Dengesiz kalkınma      kıt kaynakların dağılımında ve kullanımında kesimler arası uyumu ve tamamlaşmaları esas alan dolayısıyla kalkınmayı “planlama” yoluyla gerçekleştirmeyi hedefleyen kalkınma şeklidir. III.  Dengesiz kalkınma az gelişmiş ekonomilerin kalkınmasının durgun ya da yumuşak bir biçimde gerçekleşemeyeceği aksine ekonomideki sıçramalar ve dalgalanmaların dinamik bir gelişme ortamı yaratacağı” temel ilkesine dayanmaktadırlar

Soru 4:

Evrimci/Yeni Schumpeterci yaklaşıma göre mevcut bir ürünün yeni bir yöntemle üretilmesi hangi yenilik türüdür?

Soru 5:

A. Fisher ve C. Clark, sektör analizine dayalı olarak ele aldıkları teoride kalkınma sürecinde ülkelerin belirli aşamalardan geçtiklerini öne sürmüşlerdir. Bu teoride üretimin birincil, ikincil ve üçüncül sektör arasındaki dağılımı dikkate alınmaktadır. Birincil sektör tarımsal ürünler, ikincil sektör imalat sanayi, üçüncül sektör ise hizmetler sektörüdür. Yukarıda açıklanan kalkınma teorisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

İktisadi büyüme gelişmiş ülkelerin, kalkınma ise az gelişmiş ülkelerin gerçekleştirmeye çalıştıkları bir hedeftir. İktisadi büyüme ile kalkınma arasındaki temel farklardan biri büyümenin niceliksel, kalkınmanın ise daha çok niteliksel unsurları içermesidir. Kalkınma tanımındaki temel vurgu kalkınmanın iktisadi büyümeden farklı olarak yapısal bir değişim sürecini içermesidir. Büyüme ve kalkınma kavramlarına ilişkin olarak yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 7:

Az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeler için uzun vadede amaçlanan kalkınma olduğuna göre, söz konusu olan "ekonominin gelişebilmesi için izlenmesi gereken yolu" tanımlayan kavram hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi kalkınmanın finansmanı için kullanılan yurtiçi kaynaklardan biri değildir?

Soru 9:

1991-2007 yılları arasında hesaplanan sermaye-hasıla katsayısı en yüksek ülke aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 10:

Kamu kesimi iç borçlanmayı hangi kurum aracılığı ile gerçekleştirir?

Soru 11:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde talep yönünden yoksulluğun kısır döngüsü doğru olarak verilmiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi ithal ikamesine dayalı sanayileşme stratejisinin özelliklerinden değildir ?

Soru 13:

Doğal kaynaklar, çevre ve insanı hedef alan İktisadi kalkınma yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Denge, statükoyu devam ettiren bir durum iken, gelişme, statükonun değiştirilmesidir diyen kalkınma iktisatçısı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangileri ihracata dayalı sanayileşme stratejilerinde kullanılan araçlardandır? I. İhracatta vergi iadesi II. İhracat sigortası III. Ulaşım kolaylıkları IV. Kota

Soru 16:

İthal ikamesi strateji ve ihracata dayalı stratejilerin birbirlerini tamamlayıcı özellikleri olduğunu ileri süren strateji aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi ithalata dayalı sanayileşme stratejisinde kullanılan araçlardan biri değildir?

Soru 18:

Merkez ve çevre arasında ortaya çıkan ve eşitsizlik temeli üzerine oturan ilişkilerin sonuçları nedir?

Soru 19:

Çin'in doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını çekmedeki başarısının arkasında aşağıdaki etmenlerden hangisi yer almamaktadır?

Soru 20:

Sermaye hasıla katsayısı neyi ifade eder?