logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası İktisat Teorisi

Soru 1:

Ödünç verene (tahvil sahibine) vade sonunda yapılacak ödemeyi gösteren aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası kredi türleri arasında yer almaz?

Soru 3:

Aşağıdaki hangi ülkeden 1960’lı yıllarda Batı Avrupa ülkelerine büyük ölçüde işçi ihraç edilmiştir?

Soru 4:

Henüz bir sermaye malına dönüşmüş olmayan teknolojinin ithal edilmesi ne tür teknoloji transferine girer?

Soru 5:

2013 yılı verilerine göre dünyada turizm gelirleri ve gelen turist sayılarının en fazla olduğu ülkeler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Amerika ve Türkiye gibi iki ülke karşılaştırıldığında Türkiye'nin tarımsal ürünlerde uzmanlaşmaya giderek dış ticaret yapması hangi iktisadi düşünceye dayanır?

Soru 7:

Bütün dünyada en başta gelen kısa süreli finansman kaynağı hangisidir?

Soru 8:

I. Tarım mallarının üretimindeki artış, ticaret hadlerini bozabilir II. Büyüme sonucu artan talep ürüne göre farklılaşır III. Kalkınma için ithalat kapasitesi önemli bir yer tutar Az gelişmiş ülkeler ve bu ülkelerin kalkınmaları ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 9:

Ülkenin veri teknoloji koşulları altında sabit bir emek ve sermaye arzı ile üretebileceği mal bileşimlerinin sınırlarını gösteren eğriye ne ad verilir?

Soru 10:

İki ülkeli ve iki mallı standart bir dış ticaret modelinde teknoloji sabit kalmakta ve tüketim büyüme öncesi ile aynı oranda artmakta iken, ithal edilebilir mal endüstrisinde kullanılan faktörün arzı, ihraç edilebilir malda yoğun olarak kullanılan faktör arzından daha yüksek oranda artmış olsun. Bu durumda ne tür bir büyüme ortaya çıkar?

Soru 11:

Tahvil yoluyla borçlanma karşılığında ödenen faize ne ad verilir?

Soru 12:

Çok uluslu şirket yabancı ülkede şube açınca bu şubenin ihracatta kendisiyle rekabete girmesine izin vermemesi dolaysız yabancı sermaye yatırımlarının ne tür olumsuz etkisi olarak adlandırılmaktadır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi birkaç büyük firmanın egemen olduğu bir piyasada firmaların birisinin kâr, fiyat, satış, yatırım gibi kritik konularda aldıkları bir karara, diğerleri de benzer bir kararla tepkide bulunacağını savunur?

Soru 14:

İç maliyet farklılığının nedenlerini açıklamak hangi teorinin ana hedefidir?

Soru 15:

I. Dönüşüm eğrisi üzerindeki dış ticaret öncesi denge noktasıII. Uluslararası denge fiyat oranı (dış ticaret hadleri)III. Dış ticaret sonrası tüketim ve üretim noktalarıDış ticaret yapan ülkelerin talep koşullarına değil de yalnızca arz koşullarına yer verildiği takdirde, analizlerde yukarıda belirtilen bilgilerden hangisi ya da hangilerinin yer alması olanaksızdır?

Soru 16:

‘……..tarafından sağlanan kre­diler genellikle hükûmet kredileri kadar uygun koşullu değildir. Bununla birlikte, ticari kredilere göre daha düşük faizlidirler; genellikle orta vadeli olarak verilirler. Japon OECF, Kanada EDF, Alman KFW bu kredi kuruluşlarına verilecek örneklerdendir.’ Aşağıdakilerden hangisi yukarıdan verilen boşluğu en uygun şekilde doldurmaya yarar?

Soru 17:

Bir ülkede zaman içinde gerek faktör stokundaki artışlar (özellikle sermayenin hızla büyümesi), gerek teknolojideki gelişme sonucu ülkenin faktör donatımı o şekilde değişir ki, eskiden dışarıdan ithal ettiği malları ihraç, ihraç ettiği malları da ithal etmeye başlayabilir. Bu olaya ne ad verilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Uzman veya profesyonel kişiler tarafından yönetilirler. Yöneticileri ufak bireysel yatırımcılardan veya büyük kurumsal yatırımcılardan toplanan mali kaynakları farklı ülkelerdeki şirket­lerinin menkul değerlerine yatırarak hisse senetleri portfolyosu oluştururlar. Özellikle küçük yatırımcılar için yabancı menkullere yatırım yapma güçlüklerini yenmenin en kolay yoludur?

Soru 19:

İşgücü göçünün işçi ithal eden ülkelere etkileriyle ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 20:

Çoğunlukla yabancı sermaye, sahip olduğu teknolojik üstünlük nedeniyle piyasa hacmi geniş ülkelere girer. Bu durum ise maliyetlerin ve fiyatların düşmesi, rekabetçiliğin ve tüketici refahının artması sonucunu doğurabileceği şeklinde özetlenen doğrudan yabancı yatırımların faydasına ne ad verilmektedir?