I. Bir ülkede üretilen mallara ek talep sağlar II. Teknoloji transferini mümkün kılar III. Ülkeye ilave kaynak sunarak üretimi geliştirir Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri dış ticaretin bir ülkeye sağlayabileceği faydalardandır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Aşağıdakilerden hangisinin Ricardo’nun ülkelerin yurt içi üretim maliyetleri oranı uluslararası ticarette denge fiyatlarının veya ticaret hadlerinin sınırlarını belirlemesine dayanarak açıklanma olanağı yoktur?
Doğru Cevap: B) Dış ticaret hadlerinin hangi düzeyde oluşacağı
Türkiye geçmişte tekstil, buzdolabı, çelik makine vs, gibi bir çok sanayi ürününü dışarıdan ithal ederken zamanla bu malların yerli üretimin ülke ihtiyaçlarını karşılayacak düzeylere getirip, daha sonra bunları ihraç etmeye başlamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Sermaye stokunun göreceli olarak artması ve karşılaştırmalı üstünlük yapısının sanayi malları lehine dönmesi
Aşağıdakilerden hangisi ülkelerin faktör stoklarındaki zaman içinde artışın örnekleridir?
Doğru Cevap: B) Tasarrufların, ona bağlı olarak yatırımların zaman içinde artması
Aşağıdakilerden hangisi üretim olanakları eğrisini dışa doğru kaydırır?
Doğru Cevap: C) Faktör stokundaki artış
Uluslararası İktisat Teorisinde kullanılan bir analiz tekniğidir. Bu yöntemde olayın iki farklı zaman aralığındaki görüntülerine bakılıp karşılaştırma yapılarak ortaya çıkan değişmenin niteliği anlaşılmaya çalışılır. Bu yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Karşılaştırmalı statik yöntem
Serbest dış ticaret yoluyla doğrudan faktör hareketi olmadan, ticaret yapan ülkelerde faktör fiyatları eşitliğinin hem mutlak hem de göreceli olarak sağlanacağı sonucunu ortaya koyan teori aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Uluslararası faktör fiyatları eşitliği teoremi
Aşağıdakilerden hangisi sabit maliyet (verim) koşulları altında üretim olanakları eğrisinin şeklini verir?
Doğru Cevap: C) Düz bir doğru
Aşağıdakilerden hangisi dış ticaretin kalkınmaya olan dinamik katkılarından değildir?
Doğru Cevap: D) Rekabeti azaltma
Dış ticarette talep koşullarına ilk kez yer veren iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) John Stuart Mill
Kumaş(metre) Buğday (Kilogram) İngiltere 60 20 Türkiye 20 40 Yukarıdaki tabloda birim zamanda İngiltere ve Türkiye’de üretilen kumaş ve buğday miktarı verilmiştir. Buna göre Türkiye'nin iç fiyatlarıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: C) 1 birim kumaş: 2 birim buğday
Ricardo modelinde uluslararası ticaretin nedenini nasıl açıklamaktadır?
Doğru Cevap: C) İş gücünün uluslararası verim farklarıyla
Malların piyasa değişim oranının onların içerdiği emek miktarlarına bağlı olduğu biçimindeki klasik görüş aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Emek-değer teorisi
İki ülkeli ve iki mallı standart dış ticaret modelinde ülkelerden birisi ticareti artırıcı yönde büyürken diğerinde bir büyüme olmaması durumunda dış ticaret hadleri aşağıdakilerden hangisi şeklinde gelişir?
Doğru Cevap: A) Büyüyen ülkenin aleyhine değişir
Aşağıdaki hangi teori Hint asıllı iktisatçı Jagdish Bhagwati aittir?
Doğru Cevap: A) Yoksullaştıran büyüme
Aşağıdakilerden hangisi Mill’in dış ticaret hadlerinin oluşumu ile ilgili açıklamalarının temelini oluşturur?
Doğru Cevap: C) Karşılıklı talep kanunu
Dönüşüm eğrisi dışbükeydir. Sanayide daha yaygındır. Üretim artışı maliyetleri düşürür. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri azalan maliyetli dış ticaretin özelliklerindendir?
Smith’in kurucusu olduğu serbest ticarete, piyasa ekonomisine ve özgür girişimciliğe dayalı ekonomik sistem aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Klasik Liberalizm
Aşağıdaki teorilerden hangisine göre emek zengin ülkeler emek yoğun malları, sermaye zengin ülkeler de sermaye yoğun malları daha ucuza üretirler?
Doğru Cevap: B) Heckscher-Ohlin
XVI-XVIII. Yüzyıllar arasında, Klasik İktisat Ekolü’nden önce dünyada geçerli olan ve dünya servetlerini altın ve gümüş miktarı ile ölçen ekonomik ve siyasal doktrin aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Merkantilizm