logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tarım Ekonomisi ve Tarımsal Politikalar

Soru 1:

Aşağıdaki coğrafik bölgelerimizden hangisinde traktör kullanımı en azdır?

Soru 2:

Türkiye'de traktör üretiminin, hedefin iki kat üzerinde gerçekleşmesi hangi kalkınma planı döneminde gerçekleşmiştir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi  Alan Fisher, Colin Clark ve Jean Fourastié başta olmak üzere pek çok iktisatçı tarafından vurgulanan “Üç Sektör Teorisi”ne göre İkinci Sektördeki faaliyetlerden biridir?

Soru 4:

Tarımsal üretimdeki istikrarsızlıkla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 5:

Boşluğa uygun düşen seçenek aşağıdakilerden hangisidir ? "Gelişmekte olan ülkelerin kalkınma hamlelerinin ilk aşamalarında gelirde meydana getirilen artışlar ilk etapta … ürünlere olan talebi arttırmaktadır."

Soru 6:

Organik tarımda, ilk yıllarda sadece 8 ürün organik olarak üretilirken 2008 yılında üretilen ürün çeşidi kaça ulaşmıştır?

Soru 7:

Belli bir dönemde bir ülke vatandaşlarının sahip oldukları üretim faktörleri kullanılarak üretilmiş bütün nihai mal ve hizmetlerin piyasa fiyatları ile hesaplanmış değere ne ad verilir?

Soru 8:

Türkiye’de tarımsal destekleme politikasının amaçları Beş Yıllık Kalkınma Planlarında yer almaktadır. Aşağıdakilerden hangisi I plan dönemindeki amaçlardan biri değildir?

Soru 9:

Ülkemizde açıkta sebze yetiştiriciliği hangi bölgemizde yapılmaktadır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi ithal edilen tarımsal ürünlerin başında gelmemektedir?

Soru 11:

Türkiye'de tarım sektöründeki makineleşmenin hızlanması ne zaman ortaya çıkmıştır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi 1938 yılından başlayarak Türkiye Malzeme Ofisi (TMO) aracılığıyla ilk olarak destekleme kapsamına alınan ürünlerden biri değildir?

Soru 13:

Başlangıçta ekonomik işbirliği amacıyla bir araya gelen Avrupa Ekonomik Topluluğu, 1993 yılında imzalanan hangi antlaşmayla Avrupa Birliği adını almıştır?

Soru 14:

I- Ucuz ve yeterli girdi temini yoluyla destek verilmesi II- Tarımcılıkla uğraşanların kentte iş bulmalarına destek verilmesi. III- Tarım kredi faizlerinin yüksek tutulması. IV- Tarım Kooperatiflerinin örgütlenmesi Yukarıdakilerden hangi ikisi Türkiye’de tarım desteklemeleri kapsamında yapılanlara örnektir?

Soru 15:

Tarımsal ürünlerin ticaretinin uluslararası çalışmalara dahil edilmesi ilk kez hangisi ile gerçekleşmiştir?

Soru 16:

Herhangi bir işte çalışan bir işçinin işten çıkarılması toplam üretim hacminde bir değişiklik meydana getirmiyor ise bu işsizlik türüne ne ad verilir?

Soru 17:

Belli bir dönemde bir ülke vatandaşlarının sahip oldukları üretim faktörleri kullanılarak üretilmiş bütün nihai mal ve hizmetlerin piyasa fiyatları ile hesaplanmış değerine ne ad verilir?

Soru 18:

Türkiye Ekonomisi açısından önemli bir gelişme olan IMF ile yapılan anlaşma çerçevesindeki Enflasyonla Mücadele Programı'nın yürürlüğe girme tarihi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi tarım sektörünün ekonomik büyüme katkısına örnek olarak gösterilemez?

Soru 20:

Geleneksel tarımsal üretimle ilgi aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?