logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası İktisat Politikası

Soru 1:

İkinci Dünya Savaşı sonrasında uygulanan Marshall yardımları, Avrupa Ödemeler Birliği ve OEEC gibi kurumların kurulmasına yol açmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu kurumların hayata geçmesi ile dünya ekonomisine kazandırdıkları pozitif etkilerden sayılamaz?

Soru 2:

Döviz piyasalarının hangi özelliği şeffaf olması, ürünün homojenliği, piyasaya giriş çıkış serbestliği gibi özellikleri kapsamaktadır?

Soru 3:

Özel ve kamu kuruluşlarına ait kısa ve uzun vadeli uluslararası sermaye akımları hangi hesaba kayıt yapılır?

Soru 4:

Klasik Altın standardı sisteminde piyasadan tahvil alan ya da piyasaya tahvil satan ve “oyunun kuralı”na uygun davranması beklenen enstruman hangisidir?

Soru 5:

Değerli madenler içinde altın kullanımı en yaygın olan metaldir. Aşağıdakilerden hangisi / hangileri bu yargının sebeplerindendir?I. Altının doğadan elde edilmesi kolay değildir.II. Altın nominal değerini kaybetmez.III. Altının miktarı kolay artırılıp azaltılamaz.IV. Altın diğer madenler içinde en hafifidir.

Soru 6:

Dolar kıtlığı sorunu hangi dönemde egemen olmuştur?

Soru 7:

Genoa Konferansı için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

I. Altının fiziki olarak dolaşımda bulunmadığı bir sistemdir II. Esnek kur sistemidir III. Bu sistemde değeri altına bağlı kağıt paralar dolaşımdadır IV. Sistemin işleyebilmesi için altınla ulusal paralar arasındaki konvertibilite sınırsız olmalıdır V. Bu sistemde altın ihraç ve ithalatı ülke inisiyatifindedir Klasik altın standardı sistemi ile ilgili yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 9:

Piyasada açıklanan döviz fiyatlarının iki ülke enflasyon oranına göre düzeltilmesiyle elde edilen endekse ne ad verilir?

Soru 10:

Bretton Woods sisteminin yapısı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi ithal ikamesi modeli uygulamasına ragmen başarılı olamayan ülkelerden biridir?

Soru 12:

I) Döviz piyasasında işlem hacmi yeterince derin değilse II) Piyasada beklentiler olumsuz yönde ise III) Döviz işlemleri nakit şeklinde ise IV) İşlemler finans merkezlerinden uzakta gerçekleşmekte ise Yukarıdaki unsurlardan hangileri gerçekleştiğinde kur marjı yüksek olmaktadır?

Soru 13:

I. Piyasa genişletici etki II. Ölçek ekonomilerinin ve dışsallıkların yaratılması III. Teknik bilgi aktarımı. Yukarıdakilerden hangisi dış ticaretin kalkınma açısından yarattığı olumlu etkiler arasında yer alır?

Soru 14:

Yabancı bir paranın (pound) serbest piyasada ulusal para (ABD doları) cinsinden alabileceği en düşük fiyatı aşağıdakilerden hangisi ifade etmektedir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangileri İç denge’yi tanımlar?Bir ekonominin____________ ulaşması demektirI. fiyat istikrarına II. düşük bir işsizlik oranına III. yüksek bir büyüme oranınaIV. sürdürülebilir bir büyüme oranınaV. cari açık büyüme oranına

Soru 16:

Tam sermaye hareketsizliği durumunda döviz kuru sistemlerine göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Döviz piyasasının kurun sık sık değişmesinden doğan sorunlardan kaçınma olanağı sağlaması fonksiyonuna ne ad verilir?

Soru 18:

Aşağıdaki durumlardan hangisi IS eğrisini sağa kaydırır?

Soru 19:

Big Mac endeksinin yerini alabileceği ileri sürülen endeks hangisidir?

Soru 20:

Cari İşlemler Hesabı üzerinde etkili olan ve harcama kaydırıcı politikalar olarak bilinen araçlardan hangisi doğru verilmiştir?