logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Para Politikası

Soru 1:

Para politikasının belirli bir kural içerisinde yürütülmesi anlamına gelen "kurala göre politika" önlemlerinin alınmasının dayanakları arasında hangisi yer almaz?

Soru 2:

I. Servet II. Hisse senedi fiyatları III. Net değer ve teminatlar Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri finansal piyasalarda işlem gören varlık fiyatlarının toplam harcamalara olan etkisine örnek olarak gösterilebilir?

Soru 3:

Para Politikasının belirli bir kurala dayalı yürütülmesinin dayanağı nedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi sermaye yapısına göre merkez bankası türleri arasında yer almaz?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi para politikasının kurala dayalı yürütülmesinin dayanaklarından biri değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi döviz kuru hedefleme stratejilerinin avantajları arasında yer almaktadır? I. Merkez bankası üzerindeki baskıları azaltması II. Belirsizlikleri azaltması III. Devalüasyon beklentisinin artması

Soru 7:

"Madde 29: Dolayısıyla enflasyonun en az maliyetle aşağı indirilebilmesi için, geçmişe yönelik endeksleme alışkanlığının terk edilmesi gerekmektedir. Önceden açıklanan kur, buna bu büyük desteği verecektir. Fiyat oluşumu ve ücret taleplerinde eski alışkanlığın sürdürülmesi üretimin ve istihdamın daralmasına yol açacaktır. Programa olan güven ne kadar fazla ve sürekli olursa ve program toplumun her kesimi tarafından ne kadar çok benimsenirse, maliyet en aza indirilirken, enflasyonla mücadelede başarı o derece yüksek olacaktır." Yukarıda verilen paragraf, 9 Aralık 1999 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel tarafından sunulan para programının 29. maddesinden alınmıştır. Bu program, döviz kuru hedefleme strateji uygulamak üzere hazırlanmıştır.Para programında yer alan bu paragraf, aşağıdaki sorunlardan hangisinin çözümüne yöneliktir?

Soru 8:

Enflasyon hedeflemesi yaklaşımında para politikasının esas amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Faiz oranlarının vade yapsıına göre belrilenmesinde kullanılan "bekleyişler teorisi" aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak ifade edilmiştir?

Soru 10:

Enflasyon hedeflemesi rejiminin işleyiş adımlarıyla ilgili aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğrudur?

Soru 11:

Enflasyon hedeflemesi rejiminde merkez bankasının amacı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 12:

Bir bankanın yabancı para varlıkları, yabancı para yükümlülüklerinden fazla ise aşağıdaki durumlardan hangisi söz konusudur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi döviz kuru hedefleme stratejisinin dezavantajları arasında gösterilemez?

Soru 14:

Dolaşımdaki para miktarının 300 milyar TL ve vadesiz mevduat miktarının 600 milyar TL olduğu bir ekonomide nakit tutma oranı kaçtır?

Soru 15:

Bekleyişler Teorisine göre, uzun vadeli tahvillerin faiz oranları bugünkü ve gelecekte beklenen kısa vadeli tahvil faiz oranlarının hangi oranı olarak hesaplanır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi birinci nesil döviz krizlerinin özelliklerinden biridir?

Soru 17:

I – Bankalara reeskont kredisi kullandırması, II – Bankalardan devlet iç borçlanma senetleri satın alması, III – Bankalardan döviz satın alması, Yukarıda merkez bankasının yaptığı işlemler verilmiştir, buna göre merkez bankasının bankacılık sistemine sağladığı rezervler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Zorunlu rezerv oranı (r D )= %15 Toplam vadesiz mevduat miktarı (D) = 200 milyon ise, Toplam zorunlu rezerv miktarı kaç milyon olur?

Soru 19:

1990 yılınde enflasyon hedeflemesi rejmini benimseyen ülke hangisidir?

Soru 20:

Milli gelir İstihdam Fiyatlar Yukarıdakilerden hangisi/hangileri para politikasının nihai amaçlarındandır?