logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Para Politikası

Soru 1:

I. Mevduatlar II. Mevduat Dışı Kaynaklar III. Menkul Kıymetler IV. Özkaynaklar Sıralanan bilanço kalemlerinden hangileri pasifte yer alır?

Soru 2:

Piyasa faizlerinin artması durumunda serbest rezerv oranı ve çarpanın değeri nasıl değişir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi modern bir merkez bankasının yerine getirmesi gereken fonksiyonlar arasında yer almaz?

Soru 4:

Para politikasının yürütülmesinde, nominal değişkenlerden döviz kuru, enflasyon oranı, parasal büyüklük veya faiz oranı değişkenlerden hedef olarak dikkate alınan değişken nedir?

Soru 5:

DİBS (devlet iç borçlanma senetleri) başta olmak üzere çeşitli finansal araçların merkez bankası tarafından alınıp-satılarak ekonominin para arzını etkilemesi olarak tanımlanan ve para yaratma yolları arasında en yoğun başvurulan yöntem olan para yaratma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi bir bankanın serbest rezervlerinin artırmasını teşvik eder?

Soru 7:

Aşağıdaki eşitliklerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

Merkez bankası zorunlu karşılık oranlarını artırdığında para arzı, rezervler ve parasal taban üzerindeki etkisi aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 9:

I. Atamalar II. Kurumsal düzenlemeler III. Bütçe açıklarının finansmanı IV. Parasal araçlar V. Merkez bankasının hükümetle olan ilişkileri Yukarıda verilenlerden hangileri merkez bankalarının ekonomik bağımsızlığının ölçülmesinde kullanılan kriterlerdir?

Soru 10:

Merkez bankası 1980’li yılların sonuna kadar çeşitli nedenlerden dolayı aşağıda verilen para politikası araçlarından hangisini etkin olarak kullanamamıştır ?

Soru 11:

Zorunlu karşılık oranı %10, vadesiz mevduat miktarı 900 milyar, dolaşımdaki para 600 milyar ve serbest rezervler ? 0,6 milyar iken para çarpanın değeri ne kadardır?

Soru 12:

Aşağıdaki öncülerden hangisi yanlıştır?

Soru 13:

Aşağıdaki hangisi ekonominin gelişmesi açısından para piyasası ve bankalara çeşitli şekillerde etki yapan, kar amacı gütmeyen ve para basma yetkisine sahip olan bankalardan birisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet dönemi öncesinde Türkiye’de para basma ve devletin hazine işlerini takip etme yetkisine sahip bankadır?

Soru 15:

Merkez bakası zorunlu rezerv oranlarını yükselttiğinde diğer şartlar sabitken aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?

Soru 16:

Merkez bankalarında bağımsızlık sorununun gündeme gelmesinin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Hagisi bu nedenler arasında yer almaz?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi finansal istikrara doğrudan katkı sağlamaz?

Soru 18:

1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu kaç yılında yürürlüğe girmiştir

Soru 19:

Modern bir merkez bankasının yerine getirmesi gereken fonksiyonlar arasında aşağıdakilerden hangisi sayılamaz?

Soru 20:

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın bankacılık ve kamu kesimi ile olan net kredi ilişkisinin bir göstergesi olan net iç varlıklar kalemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?