logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bilgi Ekonomisi

Soru 1:

Uygulanması sonrasında mükerrer tetkiklerin önemli oranda azalacağı öngörülen sistem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aritmetik hesaplar yapabilen hafızaya sahip olma, öğrenme, ayırt etme gücü, “çıkarım yapma” yeteneği seklinde bir yapay zekâ. Ağırlık, büyüklük, sıcaklık, ses, şekil, renk, tat, v.b. özellikleri algılayan bir “algılama elemanı. El, parmak, kol, ayaklar ve benzeri etkin bir mekanik eleman. Yukarıda belirtilen temel nitelikler Mikro elektroniğin kullanıldığı hangi alandan beklenir?

Soru 3:

Bir DNA molekülü kaç nano metre çapındadır?

Soru 4:

Bilgi ekonomisine dönüşen ülkeler, 1960’lı yıllardan itibaren ulusal gelirlerinin yaklaşık ne kadarını Ar-Ge faaliyetlerine ayırmışlardır?

Soru 5:

Ülkelerin bilgi ekonomisine hazır olup olmadıkları konusunda temel bir değerlendirme sağlayan Metodoloji dört temel unsurdan oluşmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu unsurlardan biri değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden Ülkelerden hangilerinin Ar-Ge harcamalarının GYSİH payı %3’ün üstündedir? İngiltere Almanya Japonya İsveç Finlandiya

Soru 7:

Örtük bilgi ve deneyime sahip insanlar ile enformasyon ve deneyimi bir araya getiren, bilgi üretimi için uygun pozitif sinerjik kültürel ortama Japonlar ne ad vermektedir?

Soru 8:

I.   Rekabet düzenini oluşturan şekli-yasal düzenlemeler II.  Rekabetin işlerliğini sağlayan motivasyon ve uyarı unsurları (sprit of competition) III. Rekabete uygun ortam ve iklimin (özgürlük ortamının) varlığı IV. Rekabete uygun politikaların bulunması Yukarıdakilerden hangisi piyasa ekonomisinde rekabetin ön koşullarını oluşturan 4 ana grup içerisinde yer alır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi vatandaşların sürece dahil edilmesini artırmak için e-Devlet hizmetlerinin değerlendirme sürecinde mutlaka yer alması gereken kriterlerden birisi değildir?

Soru 10:

e-Devlet temelde dört aşamada gerçekleştirilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu dört aşama içinde yer almaz?

Soru 11:

Bilgi teknolojilerinin etkisi altında ahlâkî, hesap ve cevap verebilir bir yönetim tarzı öngören, şeffaflığı ve yönetsel becerileri artırmayı hedefleyen bir yönetişim anlayışının idarî fonksiyonlara uygulanmasına ne ad verilmektedir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi şirket çalışanlarının inanç ve bilgilerini gerekçelendirmelerinin önündeki engeller olan organizasyonel kısıtlardan biri değildir?

Soru 13:

Rekabetin aşağıdaki fonksiyonlarından hangisi ekonomik davranış, karar ve seçme özgürlüğünü korumaya yöneliktir?

Soru 14:

Yenilik ve Teknik Gelişmeyi Sağlama Fonksiyonu ile yenilik baskısı yaratan rekabet ile bilgi ve teknik gelişmenin yayılması ile gerçekleşir. Bu sayede aşağıdakilerden hangisi sona erer?

Soru 15:

Bilgi toplumunda yer alan bir birey eğitimi konusunda hangi yolları izlemeyi tercih eder?

Soru 16:

Eğitim bilimciler eğitimi nasıl tanımlamaktadırlar?

Soru 17:

İkinci Dünya Savaşı'nı takip eden ve 1980'lere kadar uzanan dönemde benimsenen Keynezyen politikalar devletleri nasıl etkilemiştir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Birinci bilgi sektörünün alt kategorilerinden Bilgi Malı Endüstrilerine ait faaliyetlerden değildir?

Soru 19:

İçsel büyüme teorisyenlerinden Romer'in geliştirdiği üretim fonksiyonunda aşağıdaki girdilerden hangisi yer almaz?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Çin’in hızlı gelişmesinde etkili olan unsurlar arasında sayılmaz?