logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bilgi Ekonomisi

Soru 1:

Atomik ve moleküler ölçekte isleyiş ve etkileşimleri konu edinen teknoloji çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Porat’a göre bilgi işçileri olarak nitelendirilen bilgi sektöründe istihdam edilenlerden hangisi bilgi dağıtıcıları olarak ifade edilir?

Soru 3:

Temel araştırma Uygulamalı araştırma Olgunlaştırma Geliştirme Yukarıdakilerden hangisi/hangileri bilgi ekonomisinin ölçülmesi ile ilgili literatürde Ar-Ge'nin alt başlıkları arasında yer alır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Porter'ın rekabetçi gelişme aşamalarından biri değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi kullanılabilir bilginin belli amaçlar için organize olmuş ve birikmiş durumudur?

Soru 6:

Bir plana bağlı olmaksızın, bireyin kendi yaşantısı yoluyla yapılan eğitim etkinliği ne olarak adlandırılmaktadır?

Soru 7:

Aşağıdaki stratejilerden hangisi bilgi çağının işleyiş ve mantığına daha uygundur?

Soru 8:

Bilgi toplumunun ağ sistemini baz alması ve yatay örgütlenişi, merkezî karar alma mekanizması yerine önceliği, katılımcı biçimde yerel birimlere kaydırarak, yaratıcılık, yenilikçilik ve bilimsel bilginin çok sayıdaki kişi, kurum ve örgütlere, yani mikro birimlere dayandırması, “yerel-coğrafik potansiyelleri” harekete geçiren, mekânsal sistem ve yapıları gündeme taşıdı. Gelişme öğelerinin, mekâna taşınması; yerel birim, kent ve bölge düzeylerinde söz konusu sistemleşme ve yapılanmaları gündeme getirmiştir. Buna göre aşağıdaki seçeneklerden hangisi mekan olarak Kent ve Bölge düzeyinde konu ele alındığında önem kazanan hususlardan değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi bilgi sektörünün istihdamdaki payını belirlemeye dönük Katz tarafından yapılan çalışmanın Porat ve OECD’nin yöntemlerinden daha kolay olmasının sebebidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi bilgi toplumu yerine kullanılan kavramlardan biri değildir?

Soru 11:

Usta-çırak ilişkisinde kazanılma şansı olan bilgi hangi tür bilgidir?

Soru 12:

Eğitimin hem maliyetlerini yüklenen hem de getirilerini elde eden kaç kesim vardır?

Soru 13:

I. Değişkenler arası en güçlü karşılıklı etkileşim bu düzeyde gerçekleşir. II. Bu aşamada piyasalara yeni girişlerin azalması, ilerleme ve yeniliği yavaşlatır. III. Firmalar, gelişme içinde ve uluslararası düzeyde başarılı olarak rekabet edebilecek durumdadır. Verilenlerden hangisi ya da hangileri yenilik güdümlü gelişme aşaması için söylenebilir?

Soru 14:

I.   Ne yaratacağımızı, neyi var edeceğimizi tasavvur etmeliyiz, II.  Şu anda neyin var olduğunu bilmeliyiz, III. Yaratmak için eyleme geçerek, öğrendikçe, uygulandıkça yol alacağımızı bilmeliyiz, IV. Anlık kararlar vererek hareket etmeliyiz, V.  Her yaratıcı sürecin bir sonraki için ivme yarattığını bilmeliyiz. Yukarıdakilerden hangisi yaratmanın beş adımı arasında sayılabilir?

Soru 15:

Aşağıdaki ülkelerden hangisinde Bilgi ve İletişim teknolojileri harcamalarının GYSİH payı 2005 yılında en yüksektir?

Soru 16:

I. Bu aşamada, rekabetçi firmalar sürekli artmaktadır ve ilerleme de sürekli artar. II. Bu aşamanın sürükleyici gücü, geçmişte gerçekleştirilmiş olan refah düzeyidir. III. Bu aşamada elde edilen yüksek gelir düzeyi çalışma motivasyonunun artırır. Verilenlerden hangisi ya da hangileri refah güdümlü gelişme aşaması için söylenebilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi devletler tarafından e-Devlet vaat edilen ilerlemeleri sınırlayan veya bloke eden engellerden birisi değildir?

Soru 18:

Rekabetin üretim faktörleri ve teknolojinin etkin biçimde dağılımı ile rasyonelleşmeyi sağlamaya yönelik fonksiyonu nedir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi bilgi üretim sürecinin aşamalarından biri değildir?

Soru 20:

Kamu hizmetlerine erişimin kolayca sağlanması Halkın bilgiye ucuz ve kolay yoldan erişebilmesi Devletin vatandaşa daha iyi hizmet sunabilmesi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri e-Devlet'in amaçları arasında yer alır?