logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Ekonomik Kuruluşlar

Soru 1:

Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ilk kez ne zaman toplanmıştır?

Soru 2:

Küresel ekonomide istikrar ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak amacıyla üyeleri arasında politika koordinasyonunu sağlamak, finansal kriz risklerine karşı birlikte hareket etmek ve yeni bir uluslararası finansal mimari yaratmak amacıyla bir araya gelen 19 ülke ve AB Yirmiler Grubu ya da bilinen adıyla G-20’yi oluşturmuşlardır. Türkiye, G-20 Başkanlığı görevini hangi yıl üstlenmiştir?

Soru 3:

Asya Kalkınma Bankası hangi yılda kurulmuştur?

Soru 4:

Hangi anlaşmayla Avrupa ekonomik işbirliği örgütü, ekonomik iş birliği ve kalkınma örgütüne dönüştürülmüştür?

Soru 5:

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün kısa adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Gelişmekte olan ülkelerin sanayi malları ihracatının sanayileşmiş ülke pazarlarına daha kolay girmesini sağlamak amacıyla kurulmuş ve GATT’ın temel ilkelerinden ‘en çok kayrılan ülke’ kuralından bir sapma olarak uygulamaya konulmuştur. Yukarıda tanımlanan unsur aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

GATT’a taraf ülkeler arasında yapılan gümrük tarife indirim turları arasında aşağıdakilerden hangisi sayılmaz?

Soru 8:

Taraf olan ülkelerin aralarındaki ticarette gümrük tarifelerinin ortadan kaldırıldığı, üçüncü ülkelere karşı ise ortak bir tarife uyguladıkları,  ekonomik bütünleşme türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi “derinleştirilmiş işbirliği” çerçevesinde OECD’nin ilgi ve faaliyet      alanları içinde yer almaktadır?

Soru 10:

Avrupa kömür ve çelik topluluğu hangi antlaşma ile kaç tarihinde kurulmuştur?

Soru 11:

Roma Anlaşması ile kurulmuş ana organlardan biri olan Adalet Divanı nerede bulunmaktadır?

Soru 12:

Amacı BM Genel Kurulu’nda üçüncü dünya olarak ifade edilen gelişmekte olan ülkelerin kolektif çıkarlarını korumak ve müzakere gücünü artırmak olan Dünya Ekonomisi Grubu hangisidir?

Soru 13:

Gelişme yolundaki ülkeler, diğer bir deyişlev GYÜ’ler, mevcut sıkıntıklarını BM ve diğer uluslararası platformlarda dile getirerek mevcut yapıda ciddi değişiklikler yapılmasını istemekte idi. Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri, GYÜ’lerin toplanacak konferansta görüşülmesini istedikleri belli başlı sorunları içerisinde yer alır? I- Artan dünya ticaretinde GYÜ’lerin paylarının giderek azalması ve bu ülkelerin ticaret hadlerinin kötüleşmesi II- GYÜ’lerin sanayileşme süreçlerini hızlandırabilmek için bu ülkelerin gelişmiş ülkelerin pazarlarına daha kolay girebilmelerinin sağlanması III- Sanayileşmiş ülkelerden alınan yardımların artırılması

Soru 14:

OECD kaç yılında yürürlüğe girmiştir?

Soru 15:

Benelux Gümrük Birliği kaç ülkeyi içeriyordu?

Soru 16:

Yirminci yüzyılın başlarında kurulmuş olan barışı koruma görevini başaramayarak İkinci Dünya Savaşı’nın çıkmasını önleyememiş ve 1946’da kendini feshederek tüm yetki ve varlığını 1945’te kurulan Birleşmiş Milletler’e (BM) devretmiş olan örgüt hangisidir?

Soru 17:

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)’nin genel merkezi nerededir?

Soru 18:

Avrupa ekonomik topluluğu hangi antlaşma ile ne zaman kurulmuştur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi OECD’nin faaliyet alanları arasında yer almaz?

Soru 20:

Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) daha sonra yerini aşağıdakilerden hangisine bırakmıştır?