logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Doğal Kaynaklar ve Çevre Ekonomisi

Soru 1:

Çevresel sorumluluk hukukuna göre optimum kirlilik düzeyini aşağıdakilerden hangisi belirler?

Soru 2:

Kömür ve çelik endüstrileri için oluşturulan ortak pazarın diğer endüstrileri de kapsayacak şekilde genişletmesi hedefi doğrultusunda, 1957 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET)’nu kuran antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Çevre vergilerinin dezavantajları ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur? I. Marjinal kirlilik kontrol maliyetlerini ve kirlilik kontrolünün marjinal faydasını ölçme konusunda belirsizlikler vardır. II. Merkezî yönetim optimum vergi oranının belirlenmesinde problemlerle karşılaşmaktadır. III. İşletim maliyetleri bir hayli yüksek olabilmektedir.

Soru 4:

Maastricht Antlaşması, AB çevre politikasının amaçlarını yeniden tanımlamıştır. Antlaşma’nın XVI. Başlığı’nda yer alan 130r Maddesi’nin 1. Paragrafı’na göre AB çevre politikasının amaçları arasında yer almaz ?

Soru 5:

Hangisi 1952 yılında hayata geçen Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunu (AKÇT)oluşturan ülkelerden değildir ?

Soru 6:

I- Çevre kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi II- İnsan sağlığının korunması III- Doğal kaynakların dikkatli ve akılcı kullanılması IV- Bölgesel veya küresel çevre sorunlarıyla mücadele için uluslararası düzeyde önlemler alınması Yukarıda sayılanlardan hangileri Maastricht Antlaşmasına göre Avrupa Birliğinin çevre politikasının amaçları arasındadır?

Soru 7:

1992 yılı AB çevre politikası için çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl olmuştur. Bu gelişmelerden ilki aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 8:

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) kaç yılında kurulmuştur?

Soru 9:

“Sürdürülebilir kalkınma” deyimi ilk kez hangi belgede yayınlanmıştır?

Soru 10:

“Şimdiki neslin gelecek nesillere devredeceği toplam sermaye stoku, miras aldığından daha az olmamalıdır. Yani her nesil, bir sonraki nesle miras aldığından daha küçük olmayan bir sermaye stoku devretmelidir.” ifadesi aşağıdakilerden hangisini tanımlar?

Soru 11:

Roma Klübü tarafından geleneksel kalkınma stratejisinin eleştirildiği ve kalkınma stratejilerinde çevrenin de yer almasının gerekliliğine dikkate çekildiği rapor aşağıdakilerden hangisisidir?

Soru 12:

I. Toplum ve kültür II. Çevre III. Ekonomi IV. Kurumlar Yukarıdakilerden hangileri sürdürülebilir kalkınmanın kavramsal çerçevesi içinde yer alan temel unsurlardır?

Soru 13:

1972 yılında Roma Kulübü tarafından hazırlanan rapor aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Stockholm Konferansı hangi yıl imzalanmıştır?

Soru 15:

Ekolojik ayak izi kavramı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur? I. Ekolojik ayak izi kavramı tabiatın taşıma kapasitesini ölçmek için geliştirilmiş olan bir yöntemdir ve sonuçları bir ülkenin sürdürülebilir kalkınma derecesinin bir göstergesi olarak kullanılmaktadır. II. İlk olarak William Rees tarafından 1992 yılında hesaplanmıştır. III. Farklı değişkenlerin kullanılması yoluyla farklı ekolojik ayak izi bileşenleri elde edilmektedir.

Soru 16:

Hangisi Birinci Çevre Eylem Programının bölümlerinden değildir ?

Soru 17:

I. Siyasal irade II. Çevre bilincinin yaygınlaştırılması III. Çevre eğitimi IV. Endüstriyel kalkınma planları V. Çevre yönetiminin temel amaçlarının belirlenmesi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri etkin çevre yönetiminin koşullarıdır?

Soru 18:

AB  on iki üye ülke arasında Euro’nun ortak para birimi olarak kullanıldığı para birimini ne zaman yaratmıştır?

Soru 19:

Çevre yönetimi aşağıdakilerden hangisinin önemli bir aracıdır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi sürdürülebilir kalkınmanın temel unsurları içinde yer alan toplumsal kültürel unsurlardan biri değildir ?