logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Doğal Kaynaklar ve Çevre Ekonomisi

Soru 1:

Aşağıdaki etkilerden hangisi gelir artışıyla birlikte ekonominin yapısal değişimini ve çevre üzerindeki olumlu etkisini ifade ederek Çevresel Kuznets Eğrisinin biçimini etkilemektedir?

Soru 2:

I. Doğal kaynaklar II. Sermaye III. Emek Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri geleneksel olarak üretim faktörleri arasında yer almaktadır?

Soru 3:

Orman, mineral ve diğer tükenebilir varlık arzında meydana gelen azalma dolayısıyla bu varlıkların kullanımlarının düzenlenmesine yönelik talebin ortaya çıktığı ilk kez kim ya da kimler tarafından ifade edilmiştir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi sürdürülebilir kalkınma ile ilgili stratejilerin ve politikaların gerçekleştirmeye çalıştığı temel amaçlardan biri değildir ?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi mülkiyet  hakkının  kirletene  veya kirlilikten  zarar  görene  verilmiş  olmasının  olası sonuçlarını  tartıştığı  makalesi  ile Nobel  Ödülü  almıştır

Soru 6:

Çevre ve ekonomik kalkınmayı uyumlaştıracak yeni bir kalkınma modelinin uygulanmasının mümkün olduğunu, bu yeni kalkınma modelinin işaret ettiği kalkınmanın, sürdürülebilir kalkınma olduğununun ifade edildiği yer aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi alıcı ortamlara bırakılmasına yasal olarak izin verilen maksimum atık boşaltım miktarlarını tanımlamaktadır?

Soru 8:

Sayılan Konferans / Anlaşmaların hangisinde Gündem 21, Orman İlkeleri, İklim Değişikliği Sözleşmesi ve Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nden oluşan beş temel belge üzerinde anlaşılmıştır?

Soru 9:

Ekonomik büyümenin artmasıyla birlikte gerekli girdi miktarının artması ve dolayısıyla üretim sürecinde daha fazla doğal kaynağın kullanılması nedeniyle ortaya çıkan etki aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisiAvrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT)’nin oluşumuna katılan ülkelerden biri değildir ?

Soru 11:

Toprakta azalan verimler kanununun geçerli olmasının ekonomik büyüme ve dolayısıyla refah artışı ve nüfus üzerinde baskı yarattığını ileri süren iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisinde sürdürülebilir net hasıla büyüklüğü doğru bir şekilde hesaplanmıştır?

Soru 13:

Sürdürülebilir kalkınma konusunda geliştirilecek bir göstergede aşağıda yer alan özelliklerden hangisinin bulunmasına gerek yoktur ?

Soru 14:

AB çevre ve ekonomik kalkınma ile ilgili temel ilkeler ile bir çevre manifestosunun yayımlandığı konferans aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

II. Dünya Savaşı sonrasında Batı Avrupa’nın yeniden yapılanma sürecinde Fransa ve Almanya’nın girişimiyle 1952 yılında hayata geçen Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT), Avrupa ekonomik bütünleşme sürecinin ilk adımıdır. AKÇT oluşumuna aşağıdaki ülkelerden hangisi katılmamıştır ?

Soru 16:

Çifte yarar hipotezi aşağıdaki hangi amaçları aynı anda sağlamanın yolunu sunmaktadır?

Soru 17:

Klasik iktisatçılar arasında yer alan, 1766-1834 yılları arasında yaşamış, gıda artışının nüfus artışına paralel artmayacağını ve bu nedenle dünyayı açlık tehlikesinin beklediğini savunduğu için “karamsar” olarak gösterilen iktisatçının taraftarı anlamında kullanılan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Johannesburg Kalkınma zirvesinde alınan kararlardan biri değildir ?

Soru 19:

Bir ekonomik faaliyet sonucu çevreye bırakılan kirletici emisyonların ekolojik sistemde neden olduğu tüm hasarın parasal değeri aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 20:

Son birim kirlilik kontrol işleminin maliyetini aşağıdaki eğrilerden hangisi tanımlamaktadır?