Aşağıdakilerden hangisinde bir ülke insan yapımı ve doğa sermayesi malların, yıpranma paylarının toplam değeri kadar tasarruf ederse kalkınması sürdürülebilir düzeyde gerçekleşir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Pearce-Atkinson Ölçümü
Çevresel Etki Değerlemesi ile ilgili 85/337 sayılı Yönerge’nin yayımlanması, AB çevre politikasının hangi döneminde, kaçıncı Çevre Eylem Programı kapsamında gerçekleştirilmiştir?
Doğru Cevap: C) İkinci dönem/ Üçüncü Çevre Eylem Planı
1982-1986 yıllarını kapsayan Üçüncü Çevre Eylem Programı, kirliliğin kontrol altına alınması ve azaltılmasına destek olmak amacıyla çevreye verilen zararları önlemeye yönelik politikaları desteklemiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu program döneminin en önemli kazanımları arasında sayılmaktadır?
Doğru Cevap: A) Çevresel etki değerlendirmesi ile ilgili yönergenin çıkarılmış olması
Karbon vergisi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur? I. İklim değişikliği tehdidi yaratan fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarını azaltmayı amaçlayan bir vergidir. II. Karbon emisyonları üzerinden alınacak bir vergi elektrik üretim maliyetlerinin artmasına neden olacaktır. III. Marjinal dışsal maliyeti (MEC) piyasa fiyatında içselleştirecek bir karbon vergisi ile optimum üretim miktarı sağlanabilir.
Doğru Cevap: D) II ve III
Aşağıdakilerden hangisi çevre politikasının olası uygulama alanları arasında yer almaz?
Doğru Cevap: B) Baraj ve hidro elektrik santrali inşaatlarıyla ilgili uygulamalar
Hangi antlaşma tarihsel olarak diğerlerinden daha sonra yürürlüğe girmiştir?
Doğru Cevap: A) Lizbon Antlaşması
1973-1976 yıllarını kapsayan ve gürültü ile kirliliği önleyici ve azaltıcı önlemler alınması ile AB halklarının yaşam koşullarını ve çevresini iyileştirmek amacını güden program aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Birinci Çevre Eylem Programı
Çevrenin ekonomik faaliyetteki rolü ilk kez ne zaman sistematik bir biçimde ele alınmıştır?
Doğru Cevap: C) 18. yüzyıl
Aşağıdakilerden hangisi Kyoto protokolünün imzalanmasındaki en önemli nedenlerden biri olarak gösterilmektedir?
Doğru Cevap: B) Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin bağlayıcı yönü zayıf olduğu için sözleşme sonrasında sera gazı salımlarında belirgin bir azalma ortaya çıkmaması
Aşağıdakilerden hangisi çevre politikasının ekonomik verimlilik ve üretim süreci üzerindeki olumsuz etkisiyle ilişkilidir?
Doğru Cevap: E) Çevre politikası, firmaları ekonomik karar aşamasında bireysel çıkarları yerine sosyal çıkarları dikkate almaları konusunda zorlamaktadır.
Basit ve esnek olmaları ve politik olarak kabul görmeleri gibi avantajlarına rağmen ekonomik ve sosyal sonuçlarıyla birlikte değerlendirildiğinde, standartların çok sayıda olumsuzluğa sahip olduğu görülmektedir. Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri bu olumsuzluklar arasında sayılabilir?I. Kamu otoritesi tarafından tek taraflı olarak belirlenen standartlar piyasa sisteminin ruhuyla uyumludur.II. Kirlilik kontrol uygulamalarının idare hukukunun alanına girmesi ve izleme ve cezalandırma faaliyetlerinin geniş bir bürokrasi alanı yaratıyor olması nedeniyle yüksek işlem maliyetlerine sahiptir.III. Standartların hızla değişmekte olan çevre koşullarına uyum sağlayacak sıklıkla revizyon gerektirmesine rağmen, mevcut yasaların bu değişim hızına uyum sağlayamadığı durumlarda standartların etkinliğinin kaybolmasıdır.IV. Standartların sıkılaştırılmış olması işletmelerin kârlılığını olumsuz yönde etkiliyorsa, politik maliyeti ağır olabilmektedir.
Doğru Cevap: D) II, III ve IV
Roma Kulübü tarafından “Büyümenin Sınırları” başlıklı Rapor hangi yılda yayımlanmıştır?
Doğru Cevap: C) 1972
Avrupa Birliği çevre politikalarının, Avrupa Birliği ekonomi politikalarından biri haline dönüşü hangi dönemde gerçekleştirilen hangi anlaşma ile yaşanmıştır?
Doğru Cevap: B) Üçüncü dönem / Tek Avrupa Senedi
Birleşmiş Milletler çatısı altında toplanan ve uluslararası çevre politikalarının az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle birlikte tartışıldığı ilk önemli toplantı hangisidir?
Doğru Cevap: C) Stockholm Konferansı
I. Sıkı çevre politikaları firmaların kaynak israfını artırmaktadır. II. Sıkı çevre politikaları firmaların enerji kullanımında etkinlik artışı sağlamalarını gerektirir. III. Sıkı çevre politikaları firmaları maliyetlerini azaltıcı daha yeni ve daha etkin üretim yöntemlerini seçmeye yöneltir. IV. Sıkı çevre politikaları yurtiçi üretimi canlandırmaktadır. V. Sıkı çevre politikaları yerel ekonominin rekabet gücünü azaltır. Sıkı çevre politikalarının üretim sürecinde kaynak kullanımını azalttığı ve firmaların maliyetlerini arttırdığı görüşünün geçerli olmayabileceğini ileri süren Porter, bu görüşünü yukarıdakilerden hangisine ya da hangilerine dayandırmaktadır?
Doğru Cevap: E) II, III ve IV
Tek Avrupa Senedi ile Maastrich Antlaşmasında ifade edilen AB çevre politikası amaçlarından farklı olanı hangisidir?
Doğru Cevap: E) Bölgesel ve küresel çevre sorunlarıyla mücadele için uluslararası düzeyde önlemler alınması
Bir gezegenin dış kabuğunun; hava, toprak, kaya ve su içeren, içinde yaşam bulunan yeryüzü bölümüne ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Biyosfer
Çevresel sorumluluk hukuku yoluyla optimal kirletici emisyon miktarının sağlanması için aşağıdaki koşullardan hangisinin gerçekleşmesi gerekir?
Doğru Cevap: C) Marjinal kirlilik kontrol maliyetinin marjinal kirlilik hasar maliyetine eşit olması
Bir yörede yapılacak yatırımların ve ekonomik gelişmelerin çevre kalitesi üzerindeki olası olumsuz etkilerini, olumsuzlukların ortaya çıkmasından önce saptamayı ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlayan çalışmaya ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: A) Çevresel etki değerlendirmesi
Rio Konferansı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: D) İş ve bilim dünyasından sivil toplum örgütü temsilcilerine kadar çok sayıda katılımcı yer almıştır.