logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Doğal Kaynaklar ve Çevre Ekonomisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi tüketim ve üretim kalıpları teması altındaki BM sürdürülebilir kalkınma göstergelerinden biridir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi çevre politikasının olası uygulama alanları arasında yer almaz ?

Soru 3:

Sürdürebilir kalkınmanın kavramsal çerçevesi içinde aşağıdaki unsurlardan hangisi mutlaka yer almaz?

Soru 4:

Dördüncü Çevre Eylem Programı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 5:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri çevresel sorumluluk hukuku uygulaması ile ilgili olarak çevre kirliliğinden mağdur olanların haklarının mahkemeler yoluyla korunmasının dezavantajlı yönleri arasında sayılabilir?I. Hukuki karar süreçleri yavaş ve maliyetli olabilir.II. Kirlilikten zarar gören taraf dava açma maliyetini karşılayamayacak durumdaysa, sorunun dava yoluyla çözümünü öneren bu sistemden beklenen sonucu almak mümkün olmayabilir.III. Kirletenler ve kirlilikten etkilenenler çok sayıda olduğu zaman kimin kimden ne kadar etkilendiğini belirlemek zor olabilir.

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi demografi teması altında yer alan BM sürdürülebilir kalkınma göstergelerinden biridir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden Rio +20 olarak adlandırılan Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı sonunda gelecek için belirlenen 5 alandan biri değildir ?

Soru 8:

“Ekonomik açıklar birbirimizden aldığımız borçlardır, oysa ekolojik açıklar gelecek nesillerden çaldıklarımızdır” sözü hangi düşünüre aittir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi çevre vergilerinin avantajları arasında sayılamaz?

Soru 10:

Coasian yaklaşımı ile ilgili olarak aşağıdaki bilgi/bilgilerden hangisi doğrudur? I. mülkiyet hakkının başlangıçta nasıl dağılmış olduğunun önemi yoktur. II. Gönüllü pazarlık süreci söz konusudur. III. Sadece kirleten öder prensibini benimsemektedir.

Soru 11:

Sürdürülebilir kalkınma konusunda geliştirilecek bir göstergede aşağıdaki özelliklerden hangisi bulunmamalıdır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi çevre kirliliği sorununun mülkiyet haklarının dağılımı yoluyla çözülebileceğini ileri süren Coase teoremine getirilen eleştirilerden değildir?

Soru 13:

Sürdürülebilir kalkınmanın kavramsal çerçevesi içine Dünya Bankası tarafından ilave edilen dördüncü unsur aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

İklim değişikliği tehdidi yaratan fosil yakıtlardan kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını azaltmayı amaçlayan vergi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Pigou vergisi aşağıdaki ilkelerden hangisini benimsemektedir?

Soru 16:

Brundtland Raporu’nda yer alan sürdürülebilir kalkınma tanımı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden kaç tanesi doğrudur? I. Eğer sosyal ve ekonomik kalkınmanın “sürdürülebilir” olması isteniyorsa en az iki unsurun varlığı gerekmektedir. II. Bu unsurlar Nesiller arası eşitlik ve nesiller içi eşitliktir. III. Bu unsurlara “Sürdürülebilir kalkınmanın kilit koşulları” da denmektedir. IV. Nesiller arası eşitlik için kalkınma süreci gelecek nesiller üzerindeki ters etkileri en aza indirmeye çalışmalıdır. V. Nesiller içi eşitlik için kalkınma süreci herhangi bir zamanda ülkeler ve ülke grupları içinde ve arasında aşırı servet ve gelir eşitsizlikleri meydana getirmemeli, bu yöndeki eğilimleri minimum düzeye indirmelidir.

Soru 17:

Nehrin  üst  bölümünde  yerleşik  kağıt  imalathanesi  üretim  sürecindeki  atıklarıyla  nehri kirletirken  balık  üretim  çiftliği  i&c

Soru 18:

Hangisi Tek Avrupa Senedi’nin 130r Maddesi’nin 3. Paragrafında yer alan AB’nin çevre politikasını belirlerken dikkate alması gereken unsurlardan biridir?

Soru 19:

Çevre  kirliliğinden  mağdur  olanların  haklarının  mahkemeler  yolu  ile  korunmasının dezavantajlı  yönleri  arasında  aşağıdakilerden  hangisi  sayılmaz?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi çevre yönetimi stratejilerinden değildir?