logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Vergi Hukuku

Soru 1:

Bir devletin ülkesi üzerinde vergi alma konusunda sahip olduğu hukuki ve fiili güce ne ad verilir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi vergilendirme yetkisine sahip merkezi ve yerel idarelerle yükümlü arasında, yetki ve görevlerin yerine getirilmesinde hukuk kurallarına aykırı hareket nedeniyle oluşan görüş ayrılıklarına verilen addır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden farklıdır?

Soru 4:

Kanunilik ilkesi Kıyas ilkesi Açıklık ve belirlilik ilkesi Geriye yürüme ilkesi Yukarıdakilerin hangileri vergi ceza hukukunu düzenleyen başlıca anayasal ilke, kural ve esaslardandır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi idareyi bir işlem yapmaya sevkeden hukuki veya fiili etkendir?

Soru 6:

Vergilendirme yetkisine sahip merkezi ve yerel idarelerle yükümlü arasında, yetki ve görevlerin yerine getirilmesinde hukuk kurallarına aykırı hareket nedeniyle oluşan görüş ayrılıklarına ne ad verilir?

Soru 7:

Uluslararası ekonomik ilişkilere uygulanan vergisel hukuk kuralların bütününü ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi isteğe bağlı (ihtiyarî) kamu gelirlerine ilişkin doğru bir bilgidir?

Soru 9:

Borçlunun alacaklılarının çoğunluğu ve alacakların en az 2/3’ üne sahip alacaklıların onayı ile yapılan ve icra mahkemesinin tasdiki ile hüküm ifade eden anlaşmaya ne denir?

Soru 10:

Uluslararası vergi anlaşmaları kim tarafından yapılmaktadır?

Soru 11:

Kamu borçlusunun yaptığı bağışlar İvazsız tasarruflar Belli yakınlıktaki kimselere temlik edilip (mülkiyetine geçirilip) de bağışlama sayılan tasarruflar Kamu alacağının tahsilini imkansız kılmak için yapılan işlemler Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a göre yukarıda verilen işlemlerden hangisi yada hangileri hükümsüz sayılan işlemler arasında yer alabilir?

Soru 12:

Eskişehir vergi dairesinin yapması gereken tarh işlemini Konak vergi dairesinin yapması halinde aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 13:

Elektronik belge olarak düzenlenmesi ge rekenler de dahil olmak üzere, verilmesi ve alınması icabeden fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması veya meblağlarının gerçeğe aykırı olması, Perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihazla verilen fiş, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca düzenlenme zorunluluğu getirilen belgelerin düzenlenmemesi kullanılmaması, bulundurulmaması, aslı ile suretinde farklı meblağların yer alması ya da gerçeğe aykırı olarak düzenlenmeleri, Stopaj yoluyla vergilendirilen çiftçilerin, nihai tüketicilerin, vergiden muaf serbest meslek erbabının ve diğer ücretlilerin, fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu, perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi ve giriş ve yolcu taşıma biletlerini almamaları (cezanın kesilebilmesi için, belge alınmadığına ilişkin tespitin vergi incelenmesine yetkili olanlar ya da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bu konuda görevlendirilmiş olanlar tarafından yapılması şarttır), Günlük kasa defteri, günlük perakende satış ve hasılat defteri ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca tutulma ve günü gününe kayıt edilme mecburiyeti getirilen defterlere günü gününe kayıt zorunluluğuna uyulmaması, bu defterlerin işyerlerinde bulundurmamaları ve yetkili memurlara ibraz edilmemeleri, Yukarıdakilerin hangileri VUK md.353, f.1’de öngörülen özel usulsüzlüklerdendir?

Soru 14:

Vergilendirme bakımından Türk hukukunda, gelir ve kurumlar vergisi açısından dar yükümlülükte benimsenen ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Hangi yıldan itibaren vergi kimlik numarası, 11 haneli T.C. kimlik numarası olmuştur?

Soru 16:

İhtiyati hacizde, kanunda sayılan nedenlerin meydana gelmesi halinde aşağıdakilerden hangisinin kararı ile borçlunun haczedilebilen malları üzerine tasarruf hakkı sınırlandırılabilir?

Soru 17:

Kurumlar vergisi yükümlüleri vergilerini hangi ayda öderler?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi ikinci derece genel usulsüzlük kapsamına girer?

Soru 19:

I.   Sermayenin yurt dışına kaçmasını önler. II.  Yabancılar için iyi bir oturma yeri olur. III. Uygulama sade ve kolaydır. IV. Vergilendirme yetkisinin kullanımında mükellef ile devlet arasındaki bağı dikkate alır. Vergilendirmede kaynak ilkesini benimseyen ülkelerle ilgili olarak yukarıdakilerden hangi/hangileri söylenebilir?

Soru 20:

"AY md.38, f.7’de yer alan ......................, kusur ilkesinin doğal bir sonucu olarak değerlendirmek gerekir. Çünkü, kabahat ya da suç ancak kusurlu olarak işlenebileceğine göre, sadece bu kimseye yaptırım uygulanması gerekir: Kabahat ya da suç ile hiçbir ilişkisi bulunmayan kimsenin kusuru olmadığından, cezalandırılması da mümkün değildir. Herkes, kusurlu olarak yaptığı kendi fiilinden sorumludur." Verilen metnin anlam bütünlüğü dikkate alındığında, yukarıdaki boşluk aşağıdakilerden hangisi ile doldurulmalıdır?