logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Anayasa Hukuku

Soru 1:

2017 Anayasa değişikliğinin yasama denetimi ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 2:

Türkiye'de Cumhurbaşkanı'nın seçimine ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yükseköğretim kurumları üyeleri ile avukatların Anayasa Mahkemesi'ne asıl ve yedek üye seçilebilmeleri için gereken özelliklerden biri değildir?

Soru 4:

OHAL rejimlerinde yargısal denetim sorunu kaç açıdan ele alınabilir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Kurucu Meclisin görevleri arasında değildir ?

Soru 6:

Aşağıdaki Anayasalardan hangisinde ilk olarak  “Türkiye Devleti bir cumhuriyettir.“ denilerek cumhuriyete bir devlet şekli anlamı verilmiştir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi anayasa değişikliği teklifi sunma konusunda yetkilidir?

Soru 8:

1982 Anayasası'nda 11 Eylül 1980 tarihinde hiçbir siyasi partiye üye olmamak şartı aşağıdakilerden hangisi için geçerlidir?

Soru 9:

1961 Anayasası'nda iptali istenen normun Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak doksan gün olan dava açma süresi 1982 Anayasası ile kaç güne indirilmiştir?

Soru 10:

Cumhurbaşkanının siyasi sorumluluğuna ilişkin olarak aşağıdaki önermelerden hangisi ya da hangileri doğrudur? I- 2017 Anayasa değişikliği ile, yürütme yetkisi tümüyle Cumhurbaşkanına verilmiştir. II-Cumhurbaşkanının TBMM'ye karşı siyasal sorumluluğu ortadan kalkmıştır. III-2017 Anayasa değişikliği sonrasında da karşı imza kuralı devam etmektedir.

Soru 11:

Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde, Cumhurbaşkanı seçimi kaç gün içinde yapılır?

Soru 12:

Milletvekillerinin yasama dönemi içerisinde seçmenleri tarafından azledilebilmeleri ve seçmenlerin seçtikleri milletvekillerine hukuken bağlayıcı direktifler verebilmelerine ne ad verilir?

Soru 13:

HSYK üyeleri kaç yıl için seçilir?

Soru 14:

Laiklik ilkesi göz önüne alındığında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 15:

Yükseköğretim kurumları öğretim üyeleri ile üst kademe yöneticileri ve avukatların Anayasa Mahkemesi’ne asıl ve yedek üye seçilebilmeleri için aşağıdaki şartlardan hangisini sağlamış olmak zorunda değillerdir?

Soru 16:

I. Kanun yapma II. Hükümeti denetleme III. Devlet bütçesini kabul etme IV. Yargılama yapma V. Devlet görevlilerini atama Yukarıdakilerden hangisi meclisin görevleri arasındadır?

Soru 17:

Devletin görevlerini iç ve dış güvenliği sağlamakla sınırlayan ve sosyo - ekonomik yaşama müdahalesini zararlı sayan devlet anlayışı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi her partinin aldığı oy oranında milletvekilli çıkarması esasına dayanan seçim sistemini ifade etmektedir?

Soru 19:

Cumhurbaşkanlığı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 20:

1961 Anayasası ile kurulan Cumhuriyet Senatosu hangi tarihte ve ne tür bir düzenleme ile yürürlükten kaldırılmıştır?