logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Borçlar Hukuku

Soru 1:

Menfi zarar nedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisinde bir mükellefiyet kaydı vardır?

Soru 3:

Borcun ifasının herkes için imkânsız olması durumuna ne ad verilir?

Soru 4:

Bir öneriye karşı ortaya konan kabul beyanının şartlı olarak yapılması hâlinde aşağıdakilerden hangisi söz konusudur?

Soru 5:

Borçlar Hukukunun temel ilkesinin hukuki ilişkilerini tarafların kendi iradeleriyle belirleyebilmesidir. Dolayısıyla kişiler, kural olarak diledikleri hukuki sonuçları gerçekleştirecek sözleşmeleri serbestçe yapabilirler. Ancak taraflar bir sözleşmenin içeriğini kanunda öngörülen sınırlar içinde özgürce belirleyebilirler. Yukarıdaki tanımlamada Borçlar Hukukunun hangi ana ilkesi açıklanmıştır?

Soru 6:

Haksız fiil sonucu tazminat talep edilmesi halinde, zararın ispatı ile ilgili hangisi/hangileri doğrudur? I-Zarar gören, zararını ve zarar verenin kusurunu ispat yükü altındadır. II-Uğranılan zararın miktarı tam olarak ispat edilemiyorsa hâkim, olayların olağan akışını ve zarar görenin aldığı önlemleri göz önünde tutarak, zararın miktarını hakkaniyete uygun olarak belirler. III-Hakim kendisine kanunda açıkça yetki verilmediği için, dosyayı bilirkişiye göndermişse, takdir yetkisini kullanmaz.

Soru 7:

Bir kişinin sorumluluğunun birden çok sebebe dayandırılabilmesi durumunda, hâkim aşağıdakilerden hangisine göre karar verir?

Soru 8:

Taraflardan herhangi birine yüklenemeyen bir sebeple satım konusu şeyin değerinin azalması veya ortadan kalkmasına ne ad verilir?

Soru 9:

Alacağın devrinde borçlunun rızası gerekmez Alacağın devrinde her durumda alacaklının rızası şarttır Devre konu alacağın muaccel olması şart değildir Alacağın devri sözleşmesi şekle bağlı değildir Alacağın devri ile ilgili verilen yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 10:

''Malvarlığında fiilen artış meydana getiren zenginleşmeye olumlu (müsbet) zenginleşme de denilmektedir. Bu, aktiflerde artış ya da pasiflerde eksilme meydana gelmiş olması halidir.''Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisi olumlu zenginleşmeye örnektir?

Soru 11:

Hizmet sözleşmesinin işçinin ölümü ile sona ereceğine ilişkin kayıt aşağıdakilerden hangisine örnektir ?

Soru 12:

Yasaya veya tarafların iradelerine göre ya da niteliği gereği bölümlere ayrılarak ifası mümkün olmayan borca ne ad verilir?

Soru 13:

6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu ile ilk kez düzenlenen kusursuz sorumluluk hâli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Bölünebilir bir alacakta, alacaklıların her birine borçludan diğer alacaklılardan bağımsız olarak alacağı isteme yetkisi; borçluya da alacaklılardan herhangi birine yapacağı ifayla borçtan kurtulma yetkisi verilmiş ise ne tür bir alacak söz konusu olur?

Soru 15:

Yasanın öngördüğü en uzun zamanaşımı süresi aşağıdaki sözleşme tiplerinden hangisi için düzenlenmiştir?

Soru 16:

"Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde borçlunun temerrüdü halinde alacaklı;" için aşağıdaki ifadelerin hangisi yanlıştır.

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri Alacaklının temerrüdünün koşuludur? I. İfanın gereği gibi önerilmiş olması. II. Haklı sebep olmaksızın ifa önerisinin reddi. III. Alacaklının fiil ehliyetinin yokluğu.

Soru 18:

İrade bozukluğu hallerinde bundan etkilenen tarafın durumu öğrenmesi veya durumun ortadan kalkmasından itibaren ne kadar süre içerisinde sözleşmeyi iptal etme hakkı vardır?

Soru 19:

A bilgisayarını satmak istemektedir. B ise, televizyonunu vererek karşılığında bir bilgisayar almak istemektedir. A, B'nin isteğini yanlış anlamıştır ve B ile bilgisayarının satışını konu alan bir sözleşme yaptığını düşünmektedir. A'nın yanılma hali, aşağıdakilerden hangisinin dahilinde yer alır?