logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku

Soru 1:

Toplu iş sözleşmesi en çok kaç yıl süre ile yapılır ?

Soru 2:

Aşağıdaki durumlardan hangisinde iş sözleşmesi iptal edilebilir?

Soru 3:

Bugünkü anlamda iş hukuku disiplini hangi olaydan sonra ortaya çıkmıştır?

Soru 4:

İşçi (İ) ve işveren (A), 01.01.2016 tarihinde 1 yıl süreli iş sözleşmesi yapmıştır. (İ); 03.03.2016 tarihinde sözleşmeyi bildirimli fesih yoluyla sona erdirmek istediğini beyan etmiştir. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 5:

Yaşlılık aylığı bağlanma yaş şartı hangi yıldan itibaren erkek ve kadın için 65 olacaktır?

Soru 6:

Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmesi için; 4/1-a kapsamında olanlar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az kaç gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olmalıdır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi sendika ve konfederasyonların kendiliğinden sona erme sebeplerinden birini teşkil etmez?

Soru 8:

Toplu iş sözleşmesine ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre hem işçilerin hem de işverenlerin kurabileceği tek sendikal üst kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

En önemli sosyal risklerden dolayı sosyal sorunlardan birisi olan işsizliğe karşı bir ölçüde ekonomik destek sağlayan bir sigorta kolu olarak “işsizlik sigortası” ortaya çıkmıştır. Aşağıdakilerden hangisi “işsizlik sigortası” için yanlıştır?

Soru 11:

İş sözleşmesinde şekil ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 12:

Aynı iş kolunda bulunan ve aynı bölgede yer alan işveren (A), (B) ve (C)'ye ait olan toplam sekiz işyerinde uygulanmak üzere iş sözleşmesi yapılmıştır. Bu bilgiler ışığında, olaydaki iş sözleşmesinin niteliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

İşçi sendikası üyesi işçinin "........" yılı geçmemek üzere işsiz kalması sendika üyeliğini etkilemez. Yukarıdaki boşluğa hangisi gelmelidir?

Soru 14:

İş ilişkisinin sona erdiği bazı hallerde işsiz kalanlara yapılan bir ödeme olan “İşsizlik ödeneği” ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 15:

İsteğe bağlı sigortayla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 16:

Yetkili organın çıkarma kararına karşı üye kararın tebliğinden itibaren kaç gün içinde iş davalarına bakmakla görevli mahalli mahkemeye itiraz edebilir?

Soru 17:

Çerçeve sözleşme, taraflardan birinin çağrısı ve karşı tarafın çağrıya olumlu cevap vermesi ile en az ........., en çok ............... yıl için yapılır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangileri doğru olarak tamamlar?

Soru 18:

80 işçinin çalıştığı bir işyerinde toplu işçi çıkarmanın geçekleşmiş sayılması için en az kaç işçinin çıkarılmış sayılması gerekir?

Soru 19:

Zonguldak ve Ereğli Kömür Havzası’nda kömür üretiminden sağlanan tozların açık arttırma suretiyle satılarak bedelinin işçilerin yararına kullanılmak üzere  bankaya yatırılmasını öngören hukuki düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Konfederasyonların kurulabilmesi için en az kaç sendikanın bir araya gelmesi gerekmektedir?