logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 1

Soru 1:

Kabakçı Mustafa İsyanı aşağıdaki olaylardan hangisine bir tepki olarak çıkmıştır?

Soru 2:

"Mudanya Ateşkes Antlaşmasında boğazlarla ilgili kesin bir sonuca varılamamış ,Boğazların statüsü ile ilgili kesin karar yapılacak kalıcı barış antlaşmasına bırakılmıştır."Sözü edilen kalıcı barış antlaşması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

16 Mart 1920’de İngilizler in harekete geçerek fiilen İstanbul’u işgal etmelerine ,tüm devlet kurumlarını denetim altına almalarına ve son Osmanlı Meclisi Mebusanı basıp milletvekillerini tutuklamalarına yol açan gelişme neydi?

Soru 4:

Osmanlı Devleti çağın gereklerine uygun olarak batılı devletler ile birlikte sanayileşme sürecini tamamlasaydı aşağıda durumlardan hangisi oluşabilirdi?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat döneminde eğitim alanında yapılan uygulamalardan biridir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisinde 4 Eylül 1919 – 11 Eylül 1919 tarihleri arasında toplanan Sivas Kongresi karaları yanlış olarak verilmiştir?

Soru 7:

I. Kazalarda maliyeti teşkilatı ve levazım kurulacak. II. Yardım yapmaktan kaçınan kişilere ceza verilecek. III. Şahıs ve ailelerden alınacak yardım miktarları ihtiyar heyeti tarafından belirlenecek. Yukarıdakilerden hangileri Milli Mücadele finansmanında iç kaynak getirmesi beklenen kaynaklar arasında gösterilebilir?

Soru 8:

''Ülkenin varlığına, sınırlarına sahip çıkmakla birlikte tartışma olacak yerlerde halkoyunu belirleyici kabul eden yaklaşım son derece demokratiktir, çağdaştır. Misak-ı Millî Türk milletinin vermekte olduğuu var oluş mücadelesindeki kırmızı çizgilerini ifade etmektedir.'' Yukarıdaki cümlede yer alan ifade için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 9:

Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın önemli gelişmeleri ve tarihleri ile ilgili aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

Soru 10:

Aşağıdaki antlaşmalardan hangisi, Türkiye’nin, Lozan Antlaşması’nın egemenlik haklarını sınırlandıran hükümlerden kurtulmasını sağlamıştır?

Soru 11:

Sözkonusu olan bütün önlemler alındığında verimli coğrafyası ve yetenekli halkı sayesinde Osmanlı Devleti’nin 10 yılda eski gücüne ulaşabileceği beklentisinin dile getirildiği Ferman aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Lozan Görüşmeleri için itilaf devletlerinin Osmanlı Hükümetini de çağırmaları karşısında TBMM Hükümetinin tavrı ne olmuştur?

Soru 13:

Mustafa Kemal PaŞa 19 Mart 1920 tarihli genelgede her sancaktan kaç milletvekili seçileceğini duyurmuştur?

Soru 14:

Aşağıdaki anlaşmalardan hangisi I. Balkan Savaşı sonrası imzalanmıştır?

Soru 15:

4 Şubat 1923’te Ankara Hükümeti’nin isteğiyle Türk heyeti Lozan antlaşma tasarısını imzalamayı reddederek Türkiye’ye dönmüştür. Lozan’dan dönen Türk heyeti TBMM’de ağır eleştirilere muhatap olmuştur. TBMM’de Misak-ı Millîden tavizler verildiği, İsmet Paşa’nın konferansın yükünü taşıyamadığına yönelik ağır eleştiriler oluşmuştur. Verilen bu durumla ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi kesin olarak doğrudur?

Soru 16:

Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın 1 Eylül 1922’de “ Ordular ilk hedefiniz A kdeniz’dir, İleri! ” emrini verdiği savaş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Seçeneklerden hangisinde Sanayi İnkılabının tanımı doğru olarak verilmiştir?

Soru 18:

Cumhuriyet Halk Partisinin  programında yer alan  Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik,  Devletçilik ve İnkılâpçılık ilkeleri ne zaman Trkiye Cumhuriyeti Anayasasına  eklenmiştir?

Soru 19:

Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisini kendinden öncekilerle ve kendinden sonrakilerle karşılaştırılamayacak kadar farklı yapan en önemli özelliği nedir?

Soru 20:

Mudanya Konferansı’nda Türkiye’yi aşağıdakilerden hangisi temsil etmiştir?