logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İşletmelerde Karar Verme Teknikleri

Soru 1:

Karar probleminin tanımlanmasıyla birlikte aşağıdakilerden hangisi ortaya konur?

Soru 2:

Birbiriyle çelişen birden çok kriter içeren karar problemlerinde en iyi kararı verebilmek amacıyla geliştirilen tekniklere ne ad verilmektedir?

Soru 3:

Bir karar alma probleminde kriterlerin göreceli önemini ölçmenin istenildiği ve mümkün olduğu durumlarda aşağıdaki yöntemlerden hangisi ya da hangileri kullanılabilir?

Soru 4:

Electre yönteminde alternatiflerin oluşturulduğu kümenin bir alt kümesi olan Çekirdek (K) kümenin belirlenmesi ile alternatifler indirgenir Çekirdek (K) kümesinin belirlenmesinde aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 5:

"ELECTRE yönteminde her uyum setine (Ckl ) karşılık bir uyumsuzluk seti (Dkl ) bulunmaktadır. Uyumsuzluk setinin elemanları, ilgili uyum setine ait olmayan .. değerlerinden oluşmaktadır". Boşluğa hangi karakter gelmelidir?

Soru 6:

Normalizasyon işlemi için Doğrusal Sabit yaklaşımı kullanılan teknik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

ANP ele alınan problemi bir ağ yapıda modeller ve analitik hiyerarşi sürecinde olduğu gibi ... karşılaştırmalara dayanır. Yukardaki cümlede boşluk yerine hangisi gelmelidir?

Soru 8:

Qi değerlerinin hesaplanmasında kullanılan diğer bir eleman olan q parametresi neyi gösterir?

Soru 9:

En yaygın kullanılan normalizasyon yaklaşımları aşağıdaki hangi şıkta doğru verilmiştir?

Soru 10:

VIKOR tekniğinin aşağıdaki hangi alanlarda uygulandığı görülmemiştir?

Soru 11:

Faktörlerin karşılaştırılmasında kullanılan sayısal değerlerden 7 ne anlama gelmektedir?

Soru 12:

I- ELECTRE yöntemi nitel ve nicel verilerin birbirinin yerine kullanılmasına izin vermektedir. II- Yöntem üstün olmayan alternatifleri değerlendirme dışında bırakmaktadır. III-Yöntem sadece lider alternatifleri üretir, bazen tercih edilen alternatifleri belirlemede yetersiz kalır. IV- Diğer çok kriterli yöntemlere göre daha az bilgiye gereksinim duymaktadır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ELECTRE yönteminin avantajları arasındadır?

Soru 13:

Yukarıdaki formülle hesaplanan ifadeye ne ad verilmektedir?

Soru 14:

Çok kriterli bir karar verme probleminde karar vericiye karar verme işleminde yol gösteren tüm ölçümler ya da kurallara verilen genel isimlerine ne ad verilir?

Soru 15:

Üstünlüklerin net olarak anlaşılmadığı durumlarda aşağıdakilerden hangisinin hesaplanması gerekmektedir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi TOPSIS yöntemi yardımıyla uzlaşık bir alternatife ulaşabilmek için öncelikle ele alınır?

Soru 17:

VIKOR tekniği ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur? I-VIKOR tekniğinde karar verme süreci, karar probleminin tanımlanması ile başlar. II-VIKOR tekniğinde, problemde yer alan bir kriter maliyeti temsil ediyorsa kriterin yönü max biçiminde ifade edilir. III-VIKOR tekniğinin temeli “ideal çözüme yakınlık” ölçümüne dayanır. IV-VIKOR tekniğinde kriter ağırlıkları oran olarak ifade edilmekte ve toplamı 1’e eşit olmaktadır. V-Kriter faydayı temsil ediyorsa kriterin yönü “max” biçiminde ifade edilir.

Soru 18:

Seçenekler arasında mutlak üstünlüğün olmaması, bazı kriterler açısından diğerlerinden üstün olan bir seçeneğin, diğer bazı kriterler açısından ise diğerlerinden zayıf olmasından kaynaklanması sonucunda geliştirilen karar verme tekniğine ne ad verilir?

Soru 19:

Elimizdeki kriterlerin 1,3, 5, 7, 9 olduğunu varsayalım. Bu nicel kriterleri maliyet açısından nitel kriterlere dönüştürecek olursak "çok düşük" anlamına gelecek kriter aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Farklı ölçüm birimleriyle temsil edilen kriterleri birimlerinden arındırmak ve karşılaştırılabilir biçime dönüştürmek amacıyla yapılan işleme ne denir?