logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Hava Hukuku

Soru 1:

Hangisi Paris Konvansiyonunu imzalamakla beraber onaylamayan devletlerden biri değildir?

Soru 2:

Montreal Protokolleri'nde yolcunun ölümü veya yaralanması ya da yolcu taşımacılığında gecikme halinde meydana gelen zararlar bakımından taşıyıcının sorumluluğunun üst sınırı ne olarak belirlenmiştir?

Soru 3:

Türkiye Lozan Antlaşması'nın 100'üncü maddesine dayanarak 1925 tarihinde hangi yönetmeliği kabul etmiştir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi devletlerin daha ilk günlerden beri hava hukukunu oluşturan kuralların birleştirilmesi yoluna gitmelerinin nedenlerinden birisi değildir ?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi devletler arası bir organizasyon olmayıp, hava yolu ve yer hizmeti şirketlerinin üye olabildiği, uluslararası bir ticaret kuruluşudur?

Soru 6:

Hava hukukunun genel kabul görmüş bir tanımı yoktur. Hava hukukunun terminolojisi konusunda da ülkelere göre değişen terimler vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu terimlerden biri değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi hava hukukunun yardımcı kaynaklarındandır?

Soru 8:

İlk Uluslararası Hava Hukuku Konferansı hangi ilde toplanmıştır?

Soru 9:

I. Yolcu Bileti II. Bagaj Kuponu III. Hava Yük Senedi Yukarıdakilerden hangileri Varşova Konvansiyonu’nda yolcu taşımacılığında düzenlenmesi öngörülmüştür?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Varşova Konvansiyonu’nda değişikliğe sebep olan bir anlaşmadır?

Soru 11:

I- Bir sivil hava aracının Türk tabiiyetini taşımasında, malikin tabiiyeti esas alınır. II-Dernekler, vakıflar ya da ticaret şirketleri ve kooperatiflere ait olan hava araçları bakımından, hava araçlarının tabiiyetinin tespitinde kontrol sistemi benimsenmiştir. III-Türkiye Cumhuriyeti ülkesi içinde, iki nokta arasında hava yolu ile ticari amaçla yolcu, posta ve yük taşımaları Türk hava araçları ile yapılır. Türk hava aracı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 12:

I. Taşıma belgeleri II. Taşıyıcının sorumluluğu III. Taşıma organizasyonu Varşova konvansiyonu temel olarak yukarıdaki hangi konuları düzenlemiştir?

Soru 13:

Bir şeyin işletilmesi veya korunması veya ondan yararlanılması için sürekli olarak ona tahsis olunan ve kullanışta o şeye bağlı kılınan ya da takılan veya onunla birleştirilen taşınır mallara ne ad verilir?

Soru 14:

I-Hava aracının tamamı veya bir payının üzerinde mülkiyet ve diğer ayni hakların tesisi, devri ve temlik için yazılı sözleşme yapılması lazım ve kafidir. II-Sözleşmeler uçak siciline tescil edilmeden üçüncü şahıslar bakımından hüküm ifade etmez. III-Sicile kayıtlı olmayan bir hava aracının mülkiyetinin nakli için, sözlü anlaşma yapılabilir. Hava aracının mülkiyetinin devri ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 15:

Montreal Konvansiyonu'un taşıma belgeleri ile ilgili olarak getirdiği en önemli yenilik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Taşıyıcıya karşı açılacak sorumluluk davasında Montreal Konvansiyonu ile eklenen yetkili mahkeme yeri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (International Air Transport Association-IATA) kaç yılında kurulmuştur?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi, Seyrüsefer-i Havai Talimatnamesi'ne göre hava araçlarında bulunması zorunlu olan belgelerden biri değildir?

Soru 19:

Türkiye’ de hava hukukuna ait ilk metin olan ve daha çok savunma düşünceleriyle yürürlüğe konulan 1914 tarihli “Sefa^in-i Havaiyeye ait Mena^tık-ı Memnua Nizamnamesi” (Hava Gemilerine Ait Yasak Bölgeler Tüzüğü) kaç maddeden oluşmaktaydı?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi havadan ağır motorsuz hava aracı sınıflaması içerisinde yer alır?