logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hava Hukuku

Soru 1:

Belirli bir piyasadaki bir veya birden fazla teşebbüsün, rakipleri ve müşterilerinden bağımsız hareket ederek fiyat, arz, üretim ve dağıtım miktarı gibi ekonomik parametreleri belirleyebilme gücünü ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Türk Rekabet Kurumu ne zaman kurulmuştur?

Soru 3:

I. Konvansiyonu takiben çıkarılan standart ve tavsiyelere uygun olarak ülkesi dâhilinde havaalanlarını, radyo servislerini, meteorolojik servisleri ve diğer hava seyrüsefer kolaylıklarını temin etme zorunluluğu II. Kendi vatandaşlarına diğer akit devlet tarafından verilmiş ehliyetname ve lisansları, kendi ülkesi üzerindeki uçuşlar için tanımamak hakkı III. Ulusal sınırlar ile bitişik karasuları üzerindeki hava sahasında yargılama hakkı Yukarıdakilerden hangisine veya hangilerine Şikago Konvansiyonu'nda yer verilmiştir?

Soru 4:

Rekabet Kurulunun soruşturmayı açma kararını vermesinin ardından tarafların ilk yazılı savunmalarını kaç gün içinde göndermeleri istenir?

Soru 5:

Ekonomide tekelleşmeye engel olma kavramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Yolcunun Uçağa Kabul Edilmemesi, Uçuş İptali ve Uzun Gecikmeli Uçuşlarda Yolcuya Yapılacak Yardım ve Ödenecek Tazminat İle İlgili Ortak Kuralları hangi yıldaki tüzüğe göre belirlenmiştir?

Soru 7:

Taşıyıcının hava yolu ile taşıma taahhüdünün yanı sıra aynı sözleşmede hava taşıması dışında kalan bir taşımayı veya taşımaları da taahhüt etmiş olduğu taşımalara verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Dünya çapında hava taşımacılığında liberalizasyon hakkındaki çalışmalar aşağıdakilerden hangisi tarafından başlatılmıştır?

Soru 9:

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ikili hava anlaşmalarının büyük önem kazanmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası hava özel hukukunda akdi^ ve akit dışı alanda uygulanan antlaşma veya hükümlerden değildir?

Soru 11:

I- Belli bir alanda devlet kısıtlamalarının azaltılması ya da tamamen kaldırılması durumudur. II- Serbest bir duruma gelmek Yukarıda tanımları verilen kavramlar hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi hava taşımacılığı unsurlarından değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi yolcu haklarının kurulma nedenlerinden biri değildir?

Soru 14:

Roma Anlaşması’nın 21. maddesine göre dava açma süresi zararı doğuran olayın oluştuğu tarihten itibaren kaç yıldır?

Soru 15:

Havaalanında belirli bir gün ve saatte iniş veya kalkış amacıyla alt yapının tamamını kullanmak üzere verilen izin aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Sigorta sözleşmesinin bir tarafı olarak, teminat kapsamındaki tehlikelerden herhangi birinin gerçekleşmesi durumunda, meydana gelen hasarın tazmini talebinde bulunmaya yasal yetkili olarak yetkili kişiye ne ad verilir?

Soru 17:

I. Uçak kapısından koltuklara ulaşılması ve oturulması II. Uçak içinde bagajın yerleştirilmesi ve geri alınması III. Gerektiği takdirde tuvaletlere ulaşmak IV. ATM ve/veya diğer sosyal hizmetlere ulaşımı sağlamak Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri hava yolu taşımacılığında engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı kişilere yapılacak yardımlar varasında yer alır?

Soru 18:

Havacılık sigortalarının tarihçesi ile ilgili verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 19:

I. Sigorta ettiren II. Zarara yol açan III. Sigorta sözleşmesi IV. Sigorta şirketi Bir sigorta organizasyonu hangisi vaya hangilerinden oluşur?

Soru 20:

Birden çok kimsenin bir zararın tazmininden zincirleme olarak sorumlu olmalarına ne ad verilir?