logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Hava Hukuku

Soru 1:

İkinci Uluslararası Hava Hukuku Konferansı hangi ilde yapılmıştır?

Soru 2:

Paris’te 26 Ekim-6 Kasım 1925 tarihleri arasında yapıla uluslararası  hava hukuku konferansında Türkiye’yi kim temsil etmiştir?

Soru 3:

Günümüzde Uluslararası Sivil Havacılık Konvansiyonunu kaç devlet imzalamış ve onaylamıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi hava taşıma sözleşmesinin şekline ilişkin doğru ifadedir?

Soru 5:

Hava aracının mülkiyetinin devri ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

Sivil Havacılık Yönetmelikleri Türk Sivil Havacılık Kanunu Sivil Havacılık Genel Kurulu mevzuatı Sivil Havacılık Talimatları Verilen kaynakların normlar hiyerarşisine göre sıralanmış hâli hangisidir?

Soru 7:

Uluslararası bir hava hukukunun oluşmasını sağlayan en önemli hamle, 1919 yılında Paris’te toplanan Versay Sulh Konferansı’nda atılmıştır. Konferans, “havacılığın harp sonrası durumu ile ilgili bütün teknik ve hukukî sorunlarını inceleyerek akit devletler arasında uluslararası hava seferleri hakkında bir anlaşma tasarısı hazırlamak ”la görevli bir komisyon kurmuştur. Komisyonun çalışmaları sayesinde Sulh Antlaşmaları ’na havacılığa dair hükümler konduğu gibi 13.10.1919 tarihli Paris Havacılık Konferansı da toplanarak hava hukukunun modern temeli sayılan anlaşmanın adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Taşıyıcının hava yolu ile taşıma taahhüdünün yanı sıra aynı sözleşmede hava taşıması dışında kalan bir taşımayı veya taşımaları da taahhüt etmiş olduğu taşımalara ne ad verilir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Montreal Konvansiyonunun  getirdiği yenilikler ve önemli özelliklerinden biri değildir?

Soru 10:

... birlikte yolcu bileti ve bagaj kuponunun içeriğinin sadeleştirilmesi, bu belgelerde yer alması öngörülen bilgilerin elektronik bilgi işlem cihazları ile manyetik ortamda tutulması kabul edilmiştir. Yukarıdaki boşluğa gelmesi gereken en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdaki bazı kurumların tescilindeki uçakların ve kullanım amaçlarından hangisi bu uçağı ''Türk Sivil Hava Aracı'' niteliğine sokar?

Soru 12:

1929 tarihli  Varşova Konvinasyonu kaç maddeden oluşmaktadır?

Soru 13:

Aşağıdaki devletlerin hangisi sayesinde 1928 Tarihli Havana Konvansiyonu gerçekleşmiştir?

Soru 14:

Havada seyrüseferle ilgili işlemleri düzenlemek için özel olarak konmuş hukuk kurallarının bütününe ne ad verilir?

Soru 15:

Aşağıdaki durumlardan hangisinde taşıyıcının sınırlı sorumluluğu kesindir?

Soru 16:

1944 S¸ikago Sözleşmesi’ne kadar kamu hukuku alanında CINA, özel hukuk alanında CITEJA hava hukukunun şekillenmesinde ve birlik ve beraberliğin sağlanmasında en önemli rolü üstlenmişlerdir. S¸ikago Sözleşmesiyle önce CINA sonra CITEJA’ nın hayatlarına son verildikten sonra bahse konu komiteler yerine aşağıdaki hangi komite hayata geçmiştir?

Soru 17:

Uluslararası Sivil Havacılık Geçici Sözleşmesi kaç maddedir?

Soru 18:

İlk uluslararası tarifeli hizmetler Imperial Hava Yolları ve The Aircraft Transport and Travel Ltd (AT&T) (Uçak Taşıma ve Seyahat Limited Şirketi) tarafından hangi tarihte başlatılmıştır?

Soru 19:

I. Kayıtlı bagaj veya yükün kayıp veya hasara uğraması II. Taşıma bel­gelerinin düzenlenmemesi III. Taşıyıcının ya da adamları­nın kastı veya ağır kusuru Varşova konvansiyonuna göre yukarıdaki hangi hallerde taşıyıcının sınırlı sorumluluğu vardır?

Soru 20:

Sivil bir hava aracının yabancı ülke topraklarına inmeksizin onun üzerinden uçma hakkı hava trafik haklarından hangisine ilişkindir?