logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Harekat Performans

Soru 1:

Aşağıdakiler hangisi ağırlık merkezi ön sınırda kalacak şekilde yüklenmiş bir uçağın yaşayacağı olası problemlerden biri değildir?

Soru 2:

İstanbul’ dan Brüksel’ e seyahat eden bir uçağın toplam yakıtının 13000 kg olduğu bilinmektedir. Buna göre denge formuna girilmesi gereken yakıt indeksi (FI) değeri nedir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi bir uçuş harekât uzmanının uçuş planlamasında karar vermesi gereken temel hususlardan biri değildir?

Soru 4:

Bir uçağın uçuşu boyunca taşıdığı yedek yakıt yükünün bileşenlerinden sayılmaz?

Soru 5:

Denge formu yakıt indeksi düzeltmesinde 3 çizgi bir alt satırdaki ağırlık merkezi zarfına indirilir. Soldan başlayarak orta çizgi hangi indeksi göstermektedir?

Soru 6:

Yukarıdaki şekle göre uçak içerisinde bulunan kalkış ve seyahat yakıtı ne kadardır?

Soru 7:

Sertifikalandırılmış maksimum ağırlığı 5700kg'dan daha büyük ancak dolmuş kategorisinde olmayan türbinli motorlu uçaklara ne ad verilir?

Soru 8:

Piston motorlu bir uçak için otoritelerce belirlenen bekleme durumları için gerekli son rezerv yakıtı miktarı nedir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi denge formunda başlangıç noktası olarak kabul edilir?

Soru 10:

Bir yolcu uçağında yük dağılımının kontrolünden aşağıdaki kişilerden hangisi sorumludur?

Soru 11:

Küçük uçakların ağırlık merkezi zarfı iki şekilde verilir. Birinci gösterim türü .... zarfı; ikinci tür gösterim ise .... zarfı şeklindedir. Yukarıdaki boşluğa gelmesi gereken ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Beklenmedik durum yakıtı Yedek meydan yakıtı Ek yakıt Taksi yakıtı Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri ICAO tarafından sınıflandırılan yedek yakıt yükü bileşenleri arasında yer almaktadır?

Soru 13:

Uzun menzilli ve geniş gövdeli uçaklarda ağırlık merkezinin kontrolü ve ek menzil sağlanması için hangi tanklar kullanılmaktır?

Soru 14:

Aynı tip ve modeldeki iki yolcu uçağının farklı şehirlerde uçuş gerçekleştirdiği ve her iki uçağında aynı hız ve irtifada seyrettiği bir durumda; Birinci uçağın brüt ağırlığı 65000 kg ve yakıt debisi 4200 kg/sa ve ikinci uçağın brüt ağırlığı 60000 kg ise yakıt debisi nedir?

Soru 15:

Uçağın kuru işletme ağırlığına (DOW) dâhil olan tüm operasyon unsurlarının ve mürettebatın ağırlığını tartarak veya standart bir ağırlık kullanarak kuru işletme ağırlığı (DOW) belirlemekten kim sorumludur?

Soru 16:

Bu noktadan sonra tüm iç kanat yakıt tanklarındaki yakıt miktarını belirtilen kritik seviyelerde tutmak için sadece 1 ve 4 no’lu kanat tanklarına merkez tanktan yakıt transfer edilir. Bu işleme merkez tank tümüyle boşalana kadar devam edilir. Merkez yakıt tankındaki yakıt miktarı belirli bir kritik seviyeye inene kadar merkez tanktan tüm iç kanat yakıt tanklarına (1,2,3 ve 4) yakıt transferi yapılır. İç kanat yakıt tanklarındaki yakıt miktarı belirli bir seviyeye düşene kadar tüketilir Merkez tankının boşalmasından sonra iç kanat yakıt tanklarındaki yakıt miktarı belirli bir seviyeye gelene kadar tüketilir Dış kanat tankları boşalana kadar iç kanat tanklarına yakıt transfer edilir ve sonrasında iç kanat tanklarındaki yakıt bitene kadar tüketilir Bu seviyeden sonra trim tankındaki yakıt iç kanat yakıt tanklarına transfer edilir. Yakıt transferi ve tüketimi sıralaması nasıl olmalıdır?

Soru 17:

Uçak içerisinde bagaj, posta ve kargoların taşındığı alt katta yer alan ana yükleme bölümlerine ne ad verilmektedir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi bir uçağın ağırlık ve dengesinin hesaplanması için kullanılan yöntemlerden biridir?

Soru 19:

Hangisi uçak yüklemede dikkat edilmesi gereken hususlardan değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi ambar içerisindeki yükleme sahalarına verilen addır?