logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Havayolu Yönetimi

Soru 1:

Ülkemizde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılan tarifeli ve tarifesiz olmak üzere kaç havayolu işletmesi faaliyet göstermektedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi İstasyon giderleri arasında yer alır?

Soru 3:

Yedek parçaları ile birlikte toplam 600 milyon ABD $’na mal olan bir uçak için 12yıllık amortisman süresi ve %10’luk bir hurda payını dikkate alarak yıllık amortisman payı hesaplanacak olursa sonuç seçeneklerden hangisine denk gelir?

Soru 4:

Toplamda 100.000 TL'ye mal olan bir uçak için 16 yıllık amortisman süresi ve %5’lik bir hurda payı olduğu düşünülürse yıllık amortisman payı kaç olur?

Soru 5:

Havayolu taşımacılığı sektöründe maliyet liderliği stratejisini başarıyla uygulayan ilk işletme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Havayollarına ilişkin olarak sigorta giderleri hangi faaliyet giderlerinden biridir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi yolcu hizmetlerine ilişkin giderlerden biridir?

Soru 8:

Seçeneklerden hangisi havayolu işletmelerinin uçak verimliliğini artırmak için kullanmaları muhtemel yöntemlerden biridir?

Soru 9:

Ekonomik düzenlemeler kapsamında ele aldığımız temel bileşenlerin kısıtlayıcı özelliklerinin hafifletilmesi ya da tamamen ortadan kaldırılmasına ne ad verilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi ICAO’ya göre, havayolu işletmelerini ilgilendiren ekonomik düzenleme kapsamındaki unsurlardan değildir?

Soru 11:

ABD’de Ulaştırma Bakanlığı (Department of Transportation-DOT) havayolu işletmelerini hangi unsuru temel alarak sınıflandırılmaktadır?

Soru 12:

Uçuş başlamadan önce kapasitenin açık bir biçimde belirlendiği yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanından – Antalya Havaalanına gerçekleştirilen uçuş için bilet fiyatlarında %30 oranında bir artış meydana gelmiştir. Bu durumun bir sonucu olarak hatlara olan talep % 60 oranında azalmıştır. Bu bilgilere göre söz konusu hatta talebin fiyat esnekliği kaçtır?

Soru 14:

I: Kapasitenin ve talebin belirlenmesi, II: Kapasitenin taraf ülkelerin havayolu işletmelerine eşit ve karşılıklı fayda sağlayacak şekilde düzenlenmesi, III: Tarifeli ve tarifesiz havayolu taşımacılığında sunulacak kapasitenin toplam talep dikkate alınarak uygun hale getirilmesi. Kapasite düzenlemeleri ile ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 15:

I: Bilet ve kargo ücretlerinin kontrolü: Sunulan ürünün fiyatının nasıl belirleneceği. II: Uçuş sıklığı ve kapasitenin kontrolü: Havayolu pazarlarına ne kadar kapasite sunu- lacağının nasıl belirleneceği. III: Uluslararası havayolu taşımacılığı pazarlarına erişim hakkının (hava trafik hakları)karşılıklı olarak değişimi: Hangi havaalanı çiftleri arasında sefer yapılabileceğinin belirlenmesi. Yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri 1944 yılında yapılan havayolu anlaşmasının maddeleri arasındadır?

Soru 16:

Toplam seyahat süresini dikkate alan havayolu ürün bileşeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Yukarıdaki şekil neyi ifade etmektedir?

Soru 18:

"Bir ülkenin diğer bir ülkeye karşı olumlu ya da olumsuz tutumu, müzakerelerde diğerinin karar ve davranışlarına yön verebilir." Bu ilkeye ne ad verilir?

Soru 19:

Yıllık operasyon gelirleri 1 milyar ABD dolarından fazla olan ABD havayolu işletmeleri hangi grup içinde değerlendirilmektedir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Ağ Yapısı ve Uçuş Tarifesinin Özellikleri ile ilgili dikkate alınan bir maliyet değildir ?