logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Meteoroloji 2

Soru 1:

Meteorolojistlerin buzlanma için kullandığı sınıflandırmaya göre orta şiddeli buzlanma değerleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'yi etkileyen hava kütleleri arasında yer almaz?

Soru 3:

Hava kütleleri hareket ederlerken hareket ettikleri bölgelerin sıcaklık ve nem karakterine bağlı olarak kendileri de değişikliklere uğrarlar. Hava kütlelerinin maruz kaldığı bu değişimler aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru bir ifade ile verilmektedir?

Soru 4:

İki farklı karakteristikteki hava kütlesini ayıran ve dar bir bölgede sıcaklık, nem, rüzgâr yönü ve hızı gibi meteorolojik parametrelerde ani ve şiddetli değişimlerin olduğu geçiş zonuna verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Yeni soğuk hava ile (batıdaki) sıcak cephenin önünde kuzeye yer değiştiren eski soğuk havayı birbirinden ayıran cepheye ne denir?

Soru 6:

Genellikle kuzeydoğudan güneydoğuya doğru hareket eden, sembolik olarak cephe hattı üzerinde mavi üçgenler ile gösterilen cephe aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisis hava-kütlesi oraj fırtınalarının olgunlaşma safhasında meydana gelen olaylar arasında yer almaz?

Soru 8:

Yıldırım ve gökgürültüsünün oluştuğu aşama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Soğuk cephe ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 10:

Hava kütlesi oraj fırtınalarının gelişimi kaç safhada olur?

Soru 11:

Atmosferde dar bir alan içerisinde rüzgâr şiddeti ve/veya yönünde meydana gelen ani ve hızlı değişimlere ne ad verilir?

Soru 12:

Soğuk aşağı yönlü akımlarla yüzeydeki yukarı yönlü ve sıcak nemli akımları birbirinden ayıran alana ne ad verilmektedir?

Soru 13:

Çok kısa mesafe içerisinde sıcaklıkta çok hızlı bir düşüş Nem içeriğinde değişiklik Bulut ve yağış paternleri Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri bir hava haritasında cepheleri tanımamızı sağlayan özellikler arasında yer alır?

Soru 14:

"Her bir elektron boşalması sırasında elektronlar 50 metre ilerler. Sonra bir saniyenin 50 milyonda biri kadar duraklar. Sonra tekrar 50 metre ilerler." Tanımda belirtilen oluşuma verilen isim seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Soru 15:

I. Basınçölçer ve yükseklik göstergelerinin bozulması II. Kanat ver kanatçıkların hareket kabiliyetinin azalması III. Motorun güç kaybetmesi Yukarıdakilerden hangisi / hangileri yapısal ve aletsel buzlanmanın meydana getirdiği hasarlardır?

Soru 16:

İki farklı karakteristikteki hava kütlesini ayıran ve dar bir bölgede sıcaklık, nem, rüzgâr yönü ve hızı gibi meteorolojik parametrelerde ani ve şiddetli değişimlerin olduğu geçiş zonuna verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Buzlanma sonucunda uçakta oluşan fazla yük aşağıdakilerden hangisine neden olmaz?

Soru 18:

Tropikal, okyanus alanları hangi bölgelerden oluşur?

Soru 19:

En şiddetli  buzlanma hangi bulut tipinde görülür?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi dağ dalgalarının özelliklerinden değildir?