logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 1

Soru 1:

I. Hünkar iskelesi anlaşması II. Nizamiye Ordusu III. Balta Limanı anlaşması Yukarıdakiler aşağıdaki olaylardan hangisi ile ilgilidir?

Soru 2:

I. 12-13 yaşındaki erkek çocukların kurtuluş savaşına katılması II. Men’-i müskirat, Men’-i israfat kanunlarının çıkarılması III. Tekalif-i Milliye emirlerinin yayınlanması IV. Rusya’dan dış borç alınması Yukarıda verilen önermelerden aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

Soru 3:

Mustafa Kemal Paşa'nın mevcut hükümetin istifa etmesini istemesi, muhalefetin bu durumda aralarında anlaşamayıp hükümet kuramayacağını düşünmesi ve 26 Ekim ile 28 Ekim tarihleri arasında muhalefetin hükümeti kuramaması, Mustafa Kemal'in hangi kişilik özelliğini göstermektedir?

Soru 4:

Türkiye Büyük Millet Meclisi hükumeti emperyalist düşmana karşı verilecek savaşta Sovyetlerin yardımını daha da artırabilmek için hangi parti kurulmuştur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi , Kurtuluş Savaşı’nın finansman  kaynaklarından birisi değildir?

Soru 6:

Mustafa Kemal Paşa savaşın gerektirdiği mal ve hizmetlerin teminini sağlamak için hazırladığı Teka^lif-i Milliye Emirleri'ni hangi yılda yayınlanmıştır?

Soru 7:

I. Kırsal alanda yaşayanlar tarımla uğraşırken; kentlerde yaşayanlar memurluk, askerlik ve ticaretle uğraşmaktaydı. II. Kentlerde yaşayanlar ithal tarım ürünlerine ilgi göstermekteydi. III. Kentlerle kırsal alan arasında iktisadi iletişim ve etkileşim yoktu. IV. Yerli üretim tarım ürünleri bazı batılı ülkelere ihraç edilmekteydi. Osmanlı devletinde nüfusun büyük çoğunluğu tarımla uğraşmasına rağmen 1878-1913 yıllarında, her yıl ortalama 75 bin ton un, 65 bin ton pirinç ve 10 bin ton buğday ithal edilmiştir. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri bu duruma yol açan sebepler arasında gösterilebilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi 12 Haziran 1919'da Amasya Genelgesi kararlarından birisi değildir?

Soru 9:

İzmir'in kurtuluşu aşağıdakilerden hangi tarihte gerçekleştirilmiştir?

Soru 10:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Saltanatı hangi tarihte kaldırmıştır?

Soru 11:

Mondros Ateşkes Antlaşmasının 24. maddesine  göre; 6 vilayette karışıklık çıktığı takdirde bu vilayetlerin herhangi bir kısmı işgal edilebilecekti. Aslında bu maddenin arkasında yatan gerçek neden neydi?

Soru 12:

Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın önemli gelişmeleri ve tarihleri ile ilgili aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

Soru 13:

II. Abdulhamit'in tahttan indirilmesinin sebebi nedir?

Soru 14:

II. Abdulhamit döneminde eğitim ile ilgili olarak en önemli "hukuki" gelişme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat Dönemi batılılaşma uygulamaları çerçevesinde mali alanda yapılan ıslahatlardandır?

Soru 16:

Mondros Ateşkes anlaşmasındaki, Osmanlı Devletinin hükümranlık hakkını  fiilen bitiren anlaşma maddesi kaçıncı maddedir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi II. Abdülhamid'in uyguladığı İslamcı politikalarının nedenlerinden biri değildir?

Soru 18:

Tanzimat Fermanı’nın yeni yönetim tarzı bakımından dikkat çeken en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

I. Doğu ve Batı Trakya Türklere bırakılacaktır. II. Daha köklü bir barış anlaşması için bir zemin hazırlanmış oluyordu. III. Yunanların çekildiği bölgelere tahrip ihtimali çok aza düşürülüyordu. Yukarıdakilerden hangileri Mudanya Mütarekesi konusunda doğru olarak verilmiştir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi 1919-1920 döneminde beş ana kara yolundan biri değildir?