logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Genel Uygarlık Tarihi

Soru 1:

Anadolu’nun bilinen en eski ismi hangisidir?

Soru 2:

Fransız Devrimi kaç yılları arasında gerçekleşmiştir?

Soru 3:

Yeniden doğuş anlamına gelen rönesans hangi esasa dayanır?

Soru 4:

Reform hakkında aşağıdaki seçenekleri sınıflandırdığımızda, hangi seçenek dışarıda kalmaktadır?

Soru 5:

1497 yılında Afrika Kıtasını güneyden geçerek Hindistana ulaşan denizci kimdir?

Soru 6:

Aynı meslek grubuna bağlı zanaatkarların oluşturduğu, rekabeti önleyici şekilde kaynakların, üretimin, fiyatların kendi içlerinde sıkı bir disiplinle kontrol edildiği ve piyasa üzerinde devlet kontrolünü sağlar nitelikteki mesleki birliğe verilen addır. Sanayi mallarının üretiminde kullanılan tarım ürünlerinin geniş ölçekli olarak kullanıldığı işletmedir. Bir devletin başka devlet tarafından egemenlik altına alınmasıdır. Yukarıda verilen ifadelerin tanımları aşağıdakilerin hangisinde mevcuttur?

Soru 7:

I. Ticaretle zenginleşen burjuvazi sınıfının yükselişe geçmesi, imalathanelerin örgütlenmesi ve işçilerin ortaya çıkması ile yeni bir ekonomik sisteme, kapitalizme geçiş süreci başladı. II. Kapitalizm feodal sistemin içinden çıkmıştı ama onun zıttı bir üretim biçimine dayanıyordu. III. Ana malın yani sermayenin esas olduğu bu sistemde üreticiler, üretim araçlarından ayrılmış ve ücret karşılığında çalışmaya başlamışlardı. IV. Sistemin sürekliliğini sağlamak için daha çok ham madde ve iş gücüne ihtiyaç vardı. Bu ihtiyaç siyasal birliğini tamamlayan devletleri yeni arayışlara itti. Böylece coğrafi keşifler başladı. V. Büyük coğrafya buluşlarıyla beraber sömürgecilik faaliyetleri de başlamış oldu. Sömürgelerden gelen ham madde ve iş gücü, sermaye sahibi girişimci sınıf tarafından zenginliklerini arttırmak için kullanıldı. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri kapitalizmi açıklamaktadır?

Soru 8:

Osmanlı devletinin I. Dünya savaşında imzaladığı ateşkes ve barış antlaşmaları aşağıdakilerden hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?

Soru 9:

Bermekiler kimlere verilen ortak bir isimdir?

Soru 10:

Mikrolit Nedir?

Soru 11:

Amman yakınlarında bulunan Kusayr-ı Amra Sarayı'nı kim inşa ettirmiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi “Yukarı şehri” ifade eden kelimedir?

Soru 13:

“Cizye” tanım olarak aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

II. Dünya Savaşı sürecinde yapılan toplantılardan, Kazablanka (Casablanca) Konferansı, Washington Konferansı, Quebec Konferansı, Moskova Konferansı ve Tahran Konferansı'nda görüşülen ortak konu nedir ?

Soru 15:

Meksika’daki Aztek Uygarlığına son veren kişi kimdir?

Soru 16:

İslam tarihinde ilk defa olarak veliaht tayin edilen kişi kimdir?

Soru 17:

Ünlü Troya Savaşı kimler arasında yapılmıştır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi yeniçağda maden sanayisinde görülen değişimlerden biridir?

Soru 19:

"MÖ. 4.binyılın sonlarına doğru Mezopotamya'da görülmüşlerdir. Kökenleri tam olarak bilinmese de İndus kültüründe aranmaktadır. Erken Hanedanlar Döneminde her biri bir kral tarafından yönetilen kent devletlerinde yaşamışlardır. Bunlar merkezi bir tapınak etrafında kurulmuş ve etrafları bir sur ile çevrilmiştir." Bilgileri verilen Mezopotamya uygarlığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Rooswelt ve Churchill arasında yapılan ve Rusya üzerindeki baskıyı hafifletmek için Sicilya’ya çıkarma yapmak, Balkanlar’da yeni bir cephe açmak için Türkiye’yi savaşa katılmaya ikna etmek için kararların alındığı konferanstır?